Inför bygget av förbifarten av E22 lägger kommunen särskild vikt vid den planerade norra trafikplatsen, alltså den som ska leda trafik mot Mariehov men också mot Tåby, Petersburg och så vidare. Efter att beslut togs av Trafikverket att akvedukt är huvudalternativet har planeringen skjutit fart, från början nämndes Klevbrinken som ett bra alternativ för en nordlig trafikplats men detta har kommit att ändras.
– Trafikverket har kommit fram till att Klevbrinken-alternativet är väldigt svårt och kostar mer, säger Johanna Grander, kommunens projektsamordnare för E22.
På den senaste kommunstyrelseinformationen presenterade hon de senaste resultaten av samtalen med Trafikverket – man höll nyligen ett större referensmöte där samtliga större aktörer var närvarande. I den senaste planeringen är det alltså istället trafikplats Slussporten, något längre norrut än Klevbrinken, som gäller. Trafikverkets nya förslag innebär att nuvarande trafikplats Klevbrinken rivs och att korsningen vid Korsbrinken stängs.
och här har två förslag varit aktuella.
– I förslag ett går Tåbyvägen under E22 men detta förordas inte av vare sig Trafikverket eller kommunen. Istället är det alternativ två där Tåbyvägen går över E22 som vi är överens om är det bättre förslaget, berättar Johanna Grander.
I det förslag som nu både Trafikverket och kommunen förordar går Tåbyvägen över E22. Trafikplats Slussporten kommer att kosta mellan 43 miljoner och 48 miljoner kronor beroende på vilken typ av bro man väljer, kommunen är med och finansierar men det behöver dock inte betyda ökade kostnader för kommunen.
– Vi flyttar kommunens aviserade medfinansiering av skärgårdslänken (där nu ett billigare alternativ har valts) till Slussporten, det rör sig om cirka 12 miljoner kronor, berättar Johanna Grander som bedömer att Slussporten kommer att fungera bra som trafikplats ur kommunens synvinkel vad gäller tillgänglighet till de olika destinationerna.
– Dessutom blir det betydligt bättre läge för hållplatser till kollektivtrafiken i Slussporten-alternativet.
Kommunen har utarbetat ett gestaltningsprogram till korsningen mellan nuvarande E22 och väg 210 och den nya placeringen av nordlig infart kommer inte att ha någon påverkan på det.
– Men kommunen vill vara med och stötta processen för att nå bästa möjliga slutresultat, ett exempel är vid den blivande akvedukten där det troligen kommer att behöva pumpas bort vatten. Vi planerar där en dagvattenpark för att samtidigt berika miljön men det arbetet är inte igång ännu, säger Johanna Grander.
Gången nu är att Trafikverket mer och mer går in i detaljplanering och arbetar med vägplanen, några datum i tidsplaneringen har flyttats fram men inte så att den planerade byggstarten påverkas.
– Man har sagt att det planeras för ett möte på orten i april-maj, sedan ska planen ställas ut för granskning i oktober-november och Trafikverket räknar med att skicka ut vägplanen 2017, upplyser Johanna Grander.