På onsdagskvällen öppnade vandringsutställningen ”Fritt och frivilligt – folkbildning för framtid” med invigning på Söderköpings bibliotek. Det är en gemensam satsning från Sveriges studieförbund och som värd här står SV. Det blir också ett antal föreläsningar fram till 2 oktober då utställningen flyttar vidare.
Regeringens budget presenterades också på onsdagen. Studieförbunden får där 250 miljoner kronor mindre vid årsskiftet – i nuläget får man 1,8 miljarder per år – och större nedskärningar väntar åren därefter. Dessutom har Riksrevisionen tidigare kritiserat hur studieförbunden använt de statliga bidragen.
På plats i Stinsen på onsdagen är Ola Bixo, verksamhetsutvecklare på SV. Det är en slump att utställningen invigs samma dag som budgeten presenteras men onekligen bra tajming.
– I utställningen görs en historisk tillbakablick som uppmärksammar vad som skapat samhället vi har idag, som välfärd, tillit, allas lika värde och så vidare. Där har ju folkbildningen spelat en unik roll, säger Ola Bixo.
– Men om utställningen är tillbakablickande är föreläsningarna framåtriktade. Det handlar om hur vi ska lösa de grundläggande frågorna som till exempel klimatet och den omställning som måste göras.
Hur kommer neddragningarna att påverka er verksamhet?
– Det är ett dråpslag mot folkbildningen i stort, menar Ola Bixo som tillägger att man inte har hunnit göra en analys över var i verksamheten man kan spara.
– Vi har en hel del personal och en hel del lokaler i hela Sverige så frågan är vilka prioriteringar vi kommer att göra, vad vi absolut måste göra?
Riksrevisionen har kritiserat hur bidragen har använts?
– Det har genom åren funnits en del oegentligheter men det finns ju inom alla välfärdssystem som bygger på tillit. Det här är något som studieförbunden jobbar med men att sänka våra bidrag är inte rätt väg. Sedan 2019 har ju alla studieförbunden tagit krafttag och sjösatt ett nytt system som inte triggar volym framför kvalitet. Det ska träda i kraft under 2024, säger Ola Bixo som är orolig.
– Jag har hållit på med folkbildning nästan hela livet och har sett 15-16-åringar få nyckeln till första replokalen, hitta en egen väg i livet och kanske lyckas växa. Samtidigt växer det fram gängkriminalitet där ungdomar hittar bekräftelse på sämsta tänkbara sätt. I det läget drar man alltså ner på det här.