Slå sig till ro lockar inte alla

Att slå sig till ro och bara vara pensionär är ingenting för Kjell Eriksson (S), ny ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Han är van att ha många järn i elden och vill fortsätta med det.

Tvekade inte. Att slå sig till ro som pensionär lockar inte Kjell Eriksson (S) ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Tvekade inte. Att slå sig till ro som pensionär lockar inte Kjell Eriksson (S) ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-04-10 11:17

– Jag tillhör dem som sökt nya utmaningar hela tiden och jag trivs med det, säger han.

Som ung på 1970-talet började han som vårdare på Storängen ett boende för vuxna som var psykiskt utvecklingsstörda och redan som 24-åring blev han anstaltspedagog. Därefter ombudsman för hyresgästföreningen i Östergötland och under slutet av 80-talet var han marknadschef för Riksbyggen i Norrköping. Efter det chef för Companion Östergötland, en kooperativ verksamhet med cirka 300 företag.

Vad är viktigast i din nämnd?

– Att vi skapar förutsättningar för att alla elever ska få med sig kunskaper för livet. Det handlar om stöttning, stimulans och en bra miljö med fritidsintressen. Vi måste samarbeta mellan nämnderna och se till att hjälpa även äldre elever som tycker det är tufft eller droppar ur. Pedagogerna måste få mycket tid med eleverna, idag tar dokumentation för lång tid.

Vad fick dig att att bli nämndordförande istället för att vara pensionär?

– Jag var nyfiken på barn- och ungdomsnämnden och där finns ett bra stöd. Att vara pensionär, den tanken existerar nog inte, skrattar Kjell Eriksson.

Varför engagerade du dig politiskt?

– Jag har varit föreningsaktiv sedan 15-års åldern, först i modellflyg och annat. Sedan var jag med och startade en SSU-klubb på 70-talet.

Varför blev det socialdemokraterna?

– Det var naturligt för jag växte upp i en arbetarstadsdel i Tannerfors i Linköping. Flera av mina klasskompisar hade inte bekvämligheter. Skillnaderna var slående. Därför tyckte jag redan då att det är viktigt att alla har samma chans i samhället.

Vad brinner du för?

– Det är väldigt mycket men det handlar om att alla ska ha chans att få den kunskap som de behöver för att få ett bra jobb och förutsättningarna till ett bra liv,

Vilken är din favoritplats?

– Jag är gammal seglare och älskar skärgården. Nu har vi inte båt utan hyr ofta rum på vandrarhem på öarna Häradskär och Bokö som favoriter.

Finns det någon som du inte skulle kunna samarbeta med?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det handlar inte om vilket politiskt parti man företräder utan att hitta bra lokala lösningar som är bra för människor som lever här.

Vem har betytt mycket för dig?

– Min fru Majvor. Ibland inser hon nog inte hur mycket hon betyder. Vi har varit gifta i 42 år i höst och hon har fått ta mycket praktiskt då jag haft oregelbundna arbetstider.

Vilka fritidsintressen har du?

– Jag blir ofta väldigt intresserad av olika saker och går helt in för det. En period var det fotografering, sedan har det varit segling och datorer som jag lärt mig allt om. Andra saker är motorcyklar och trädgården. Men tyvärr har jag inte så mycket tid för trädgården som jag skulle vilja ha.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Försöker umgås med Majvor, vovve, familj och vänner.

Namn: Kjell Eriksson

Ålder: 67 år

Familj: fru, tre barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn. Hunden Ailo och katten Bobben.

En bra bok: Gryning över Kalahari av Lasse Berg, en trilogi över människans ursprung och utveckling

Musiksmak: Allt från hårdrock till klassisk musik. Det beror på humöret men Deep Purples musik är alltid bra.

Fritidsintressen: umgås med familj och vänner. Sedan är jag med i whiskyklubben, som blivit ett andningshål.

Vinjett

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om