Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skyltar med historia

Idag, lördag blir det vernissage och premiärvisning av de 11 skyltar med historisk information som nu satts upp runt Söderköping. Skyltarna består av illustrationer av konstnären Björn Svensk samt text på svenska och engelska.

Besökare i Söderköping ska inte behöva söka efter historisk information, nu stöter man på den ute på staden i form av skyltar.

Besökare i Söderköping ska inte behöva söka efter historisk information, nu stöter man på den ute på staden i form av skyltar.

Foto: Robert Svensson

SÖDERKÖPING2008-05-31 03:00
Det historiska intresset har tilltagit på senare år och för Söderköping är det givetvis något som måste tas tillvara. 2007 tog Söderköpings kommun fram en broschyr betitlad "Söderköping under våra fötter" där man får historisk information om olika platser runt stadskärnan. Nu går man alltså ett steg till.- Meningen med de här skyltarna är att man inte ska behöva söka upp information utan så att säga stöta på den, säger Monica Stangel Löfvall vid Information och Kultur som även är ansvarig för broschyren.Illustrationer
- Det här är en uppföljning av broschyren. Vi blev förtjusta i illustrationerna av Björn Svensk så först var tanken att bara sätta upp bilderna men sedan beslutade vi oss för att även ha svensk och engelsk text, berättar Monica Stangel Löfvall och tillägger att de plastade skyltarna nu får sitta uppe så länge de håller, de kommer inte att tas ner under vintern.Skyltarna sitter på historiskt intressanta punkter i staden och är knutna till platsen. Texterna är lättillgängliga och kortfattade, på några av skyltarna finns också fotografier.- Vi har tagit fram en numrerad karta över staden där skyltarna är utprickade så man kan gå runt i egen takt om man vill, både kartan och broschyren finns på Turistbyrån och på webben, säger Monica Stangel Löfvall. Söderköpingskjorteln
Skylt-turen börjar vid Hagatorget på platsen där Söderköpingskjorteln hittades. Det är den hittills äldsta medeltida klädedräkt man hittat i norden, fyndet är daterat till 1200-talet. Den har på senare tid sytts upp av Korp Wallman på Korps hantverksbod och figurerat på modevisningar. Därefter fortsätter turen runt staden och gör till exempel nedslag vid Rådhuset och i de gamla hantverkskvarteren vid Hospitalsgatan. Den avslutas så vid Kanalhamnen där det förstås handlar om de senaste arkeologiska fynden, det rör sig om resterna efter S:t Ilians kyrka och kyrkogård. Hela vandringen är ungefär 1,3 kilometer lång.Förutom skyltarna så drar man också igång guidade historiska turer under hela högsäsongen som sträcker sig från midsommar till någon vecka in i augusti.- Det blir en vandring i veckan och i juli guidar vi både på svenska och engelska, berättar Monica Stangel Löfvall.Idag, lördag är det alltså vernissage för dessa skyltar. En guidad vandring leds av Inga-Lill Östlund med start från Hagatorget, med på turen är också Olle Högfors som ska spela medeltida musik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om