Skolskjutsen drabbas när kommunen ska spara

Effektivare skolskjuts och en översyn av gymnasieungdomarnas busskort. Samhällsbyggnadsförvaltningen dras med ett underskott på fem miljoner kronor. Och de samhällsbetalda resorna måste bantas.

Skolskjutsen måste effektiviseras när kommunen ska spara pengar.

Skolskjutsen måste effektiviseras när kommunen ska spara pengar.

Foto: Anders Eklund

Söderköping2017-03-21 14:00

I början på året stod det klart att samhällsbyggnadsförvaltningen har ett underskott på fem miljoner kronor. Vid nämndens senaste sammanträde fick förvaltningen därför i uppdrag att se över så kallade samhällsbetalda resor. Det vill säga skolskjutsar av olika slag, och gymnasieungdomars busskort.

– Man behöver optimera turerna, och effektivisera skjutsarna, säger Börje Natanaelsson (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, som menar att det finns flera orsaker till underskottet.

– Kommunen växer, och med det behovet av skolskjutsar. Sedan finns det barn som har behov av skolgång i andra kommuner, och det kostar, säger han.

Östgötatrafikens förändrade trafikering på landsbygden har enligt Natanelsson försvårat för planeringen av skjutsarna.

– När busstrafiken drogs in behöver barn skjutsas till busshållsplatser som ligger längre bort – det har rört till det, säger han.

I Söderköping får alla gymnasieungdomar busskort, oavsett om de behöver pendla till skolan eller inte. En förmån som ska finnas kvar, enligt Börje Natanelsson.

– Det är inget vi drar in på, säger han.

Ramavtalet för skolskjutsarna ska också ses över. Men enligt Börje Natanelsson finns inget att dra ner på där heller.

– Kostnaderna för skolskjutsarna är rimliga. Det finns inga överkostnader i avtalen, säger han.

– Vi måste täcka upp för underskottet, men det finns inte mycket att ta av. Det vi kan göra är att effektivisera resorna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om