Det berättar Thomas Karlberg själv, när vi kollar hur det rekordlåga mjölkpriset slår mot deras verksamhet.
– Jag räknar med att vi förlorar omkring 900 000-1 000 000 kronor på ett år om förhållandena inte ändras.
Han fortsätter:
– Om inget händer under det kommande året, med mjölkpriset till oss bönder, så är det nog ingen, eller väldigt få, som klarar av att fortsätta producera mjölk i framtiden. Det innebär förstås i så fall att allt fler kommer att sluta som mjölkbönder.
Var ligger mjölkersättningen just nu, efter senaste sänkningen?
– Just nu ligger den på 2.64 per liter och vi får ytterligare 75 öre i ekologiskt tillägg. Den här ersättningen är till och med sämre än under vissa år på 1980-talet och sedan dess har ju löner och utgifter gått upp.
Folkbladet berättade för ett par år sedan om Thomas och Katarina Karlbergs storsatsning på 17 miljoner kronor för en ny robotladugård, till 140 mjölkkor.
Ångrar ni den satsningen idag?
– Nja, om det var en bra affär eller inte vet vi inte än, för såna investeringar betalar man inte av på ett år, precis. Men mjölkproduktionen fungerar väldigt bra. Vi är nöjda med anläggningen och vi har kul på jobbet, kan man säga, och allt är mycket mer lättjobbat, rent fysiskt. Men det måste ju gå ihop sig på sikt också så att det blir intressant att fortsätta även för kommande generation.
Hur klarar ni själva ekonomin i det här läget?
– Tack vare den låga räntan vi har just ni i Sverige, om man nu har lån med rörlig ränta. Men sedan får man förstås se hur länge den här låga räntan varar. Just nu har vi själva investeringsstopp och dessutom jobbar vi mer än tidigare i skogen. Men det är inte alla mjölkbönder som har skog som en räddningsplanka och då är förstås läget ännu kärvare. På längre sikt är inte skogen lösningen för oss heller, utan det måste till andra åtgärder.
Handlar allt enbart om att försöka höja mjölkpriset?
– Vi har ju öppna gränser i landet, så vi kan inte längre bara sätta in åtgärder här i Sverige, som läget är idag. Det handlar inte bara om avräkningspriset. Priset kan vi inte påverka, däremot produktionskostnaderna och där måste politikerna hjälpa oss. Snabbt. För vårt stränga regelverk, vad beträffar till exempel djurhållningen, gör att konkurrensen med flera av våra grannländer är tuff.
Enligt branschorganisationen LRF, riskerar många mjölkbönder att slås ut. Förra veckan arrangerades Mjölkens dag i riksdagen på initiativ av riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD) från Ödeshög. Där diskuterade mjölkbönder, landsbygdsminister Sven–Erik Bucht (S) och andra politiker, banker och branschföreträdare den allvarliga situationen.
– Det är ett väldigt besvärligt läge vi hamnat i. Nu måste politikerna visa handlingskraft, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Mjölk till DN.