Skällande glädje i fartfylld agility

Korta skall från upprymda och energiska hundar. Alla väntar på sin tur för att få springa, hoppa och balansera.

Tiken Issa. Nioåringen har mycket erfarenhet och tycker agility är det roligaste.

Tiken Issa. Nioåringen har mycket erfarenhet och tycker agility är det roligaste.

Foto: Magnus Andersson

Söderköping2017-05-07 13:13

I helgen samlades 150 ekipage från hela landet i Söderköping och tävlade om platser i det svenska agilitylandslaget och kommande viktiga tävlingar både nationellt och internationellt. Många besökare passade också på att få se landets bästa hundar och deras förare i svåra banor. NT besökte tävlingarna på lördagens tävling i small agility B.

– Det här var en jättesvår bana som var upplagd på ett sätt som vi inte riktigt är vana vid, sa Pia Åström från Norsholm som tillsammans med hunden Ajaj var med i landslaget förra året.

Ekipaget lyckades ta sig genom banan korrekt men med några fel. En av svårigheterna var två tunnellöpningar med en balansbana i mitten, vilket fick många ekipage att springa bort sig.

– Det känns jättebra, sa Victoria Silfverberg från Malmö efter sitt lopp med hunden Zen då de lyckats klara banan felfritt, som ett av tre felfria ekipage.

Många små detaljer avgör loppen. Hunden får inte glömma att sätta tassarna rätt då de springer sitt allra snabbaste. De måste trampa rätt, hoppa över hinder eller ringar, balanser, springa i tunnlar och över broar. Snabba lopp som tar cirka 40 sekunder då förarna gått banan för att kunna guida sina hundar. En del hinder ska hoppas framifrån men det kan lika gärna vara så att hunden måste springa runt medurs eller moturs för att hoppa. De är uppmärksamma på förarnas signaler och har ett unikt samarbete.

– Om något blir fel så är det jag som gjort fel. Jag måste guida Ajaj så att han förstår vad han ska göra. Det är både med ord men man visar också mycket med sina kroppssignaler, säger Pia Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om