När kommunen och Ramunderstaden slår ihop sina resultat i årsredovisningen hamnar de på totalt 23,4 miljoner plus, vilket är en höjning om man jämför de senaste åren.
– Vi har fått en del bidrag som vi inte hade budgeterat. En byggbonus på 3,7 miljoner kronor för att stimulera byggande och även fem miljoner i ett allmänt statsbidrag för flyktingmottagande utöver Migrationsverkets bidrag, säger Patrick Carlén, tf ekonomichef.
Ändå går två nämnder back. Socialnämnden med 8,8 miljoner kronor och samhällsbyggnadsnämnden med fem miljoner kronor.
– Det här är svårt att göra något åt. Det är svårt att hitta självklara delar att spara in på för många av verksamheterna är lagstyrda, säger Patrick Carlén.
Underskotten är trots att nämnderna fått uppskrivningar för allmänna löneökningar med mera. Men de får inte pågå hur länge som helst. En större del av de ökade kostnaderna för Socialnämnden beror på kommunens satsning att alla som vill jobba heltid ska få göra och att man tar bort delade arbetspass.
Totalt har antalet anställda i kommunen ökat med 68 personer 2016 varav 57 personer på socialförvaltningen, där projektet för att ta bort delade turer delvis är utan finansiering även i år.
– Det här är ett projekt som fortsätter och vi vet inte riktigt var det landar ekonomiskt än. Om budgeten inte går ihop i år heller så bör vi lägga till pengar 2018, fortsätter han.
– Vi gör ett nytt bokslut efter april och då ser vi speciellt hur det går för de båda nämnderna som gått med underskott. Respektive nämnd ska ha en budget som speglar verksamheten så antingen får vi effektivisera verksamheten eller skjuta till pengar, säger Patrick Carlén.
För yngre kommunanställda har sjukfrånvaron ökat. Inom samhällsbyggnadsförvaltningen har mäns sjukfrånvaro ökat från drygt två procent till över tio procent. Inom barn- och utbildningsförvaltningen ser man en mindre ökning av kvinnors sjukfrånvaro. De som är 50 år och äldre är inte sjuka mer än tidigare men de yngre kollegorna har allt större sjukfrånvaro.
– Det här är en trend som tyvärr håller i sig, säger Patrick Carlén.