På måndagen samlades representanter från Länsstyrelsen Östergötland, Söderköpings kommun samt Asplångens- Hällerstad/Venasjöns fiskevårdsområden för att informera om de projekt som fått bidrag från "lokala vattenvårdsprojekt" (LOVA), både löpande samt kommande.
Ett av de projekt som pågått är reduktionsfiske i Asplången samt Hällerstadsjön. Reduktionsfiske innebär att man fiskar hårt mot arter som växer i antal i övergödda sjöar, som braxen. Detta leder i förlängningen till större siktdjup men också att nyttofiskar – som i detta fall gös – ökar i antal och kvalitet.
Yrkesfiskaren (i Roxen) Anders Nilsson är den som håller i detta fiske och han fanns på plats för att berätta om hur projektet fortlöper.
– Hällerstadsjön är enklare än Asplången, i den senare får jag inte riktigt det resultat jag räknat med vad gäller siktdjupet så där kanske det här projektet borde fortgå ytterligare något år, berättade Anders Nilsson som framhöll att det rör sig om i grunden fina sjöar med många arter, dock med lite obalans mot braxen.
– När man fiskat ner braxenbeståndet tillräckligt så kommer rovfisken att kunna sköta jobbet så balansen håller sig av sig självt.
Länsstyrelsen Östergötland representerades av vattenekologen Sofia Bastviken som kunde berätta om planerna på ett projekt som Söderköpings kommun fått LOVA-pengar för, nämligen en typ av lågflödesmuddring där Hällerstasjön skulle kunna vara aktuell.
– Vi samarbetar med kommunen om de här sjöarna som har blivit lite av ett provområde för att se hur vi kan förbättra kvaliteten, sa Sofia Bastviken som kunde redovisa siffror om den höga halten av fosfor i vattnet.
– Fosfor lagras i bottensedimenten och vi har funderat på vad vi kan göra mer än reduktionsfiske och att skogs- och lantbruket reducerar sina fosforutsläpp.
Hon kunde berätta om ny muddringsteknik som tar upp bottensediment och detta kan sedan återanvändas på åkrar som gödning eftersom det är fosforrikt.
– Det är som en dammsugare och man får upp sedimentet genom en slang. Det bästa med denna teknik är att det inte leder till någon grumling av vattnet, det är tyst och rent, informerade Sofia Bastviken som menar att man kan ställa in den på att bara ta en till två centimeter av bottensedimentet.
– Det pågår ett försök i en mindre sjö i Jönköpings kommun och vi ser Hällerstasjön som en lämplig sjö att fortsätta i, berättade Sofia Bastviken som tillade att det kan ta tid innan projektet kommer igång med samrådsprocesser, upphandlingar, tillstånd och naturligtvis kontroll av sedimentet så att det inte innehåller tungmetaller.
– Vi räknar med att kunna komma igång till 2017 med detta projekt om allt går i lås.