Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sfi-flytt till Bergaskolan

På tisdagen flyttade sfi i Söderköping från Nyströmska till Bergaskolan. När bandet klippts fick eleverna gå husesyn i sin nya skolbyggnad.

Ola Alsofi på Bergaskolans skolgård.

Ola Alsofi på Bergaskolans skolgård.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-08-18 18:00

Det var så sent som i april som det beslutades att sfi, som tidigare varit inhyst på Nyströmska gymnasiet, skulle flytta till Bergaskolan till terminstarten. Orsaken är helt enkelt platsbrist.

– Det är för många elever på Nyströmska, bara på språkintroduktion går nu 100 elever, för fyra år sedan var det bara åtta, berättar SFI-läraren Katrin Fogelby som tillägger att det också startat ett nytt ekonomiprogram på Nyströmska gymnasiet.

– Sfi har växt snabbt också, på två år från 50 till 90 elever.

Strax innan klockan tio börjar elever samlas på Bergaskolans skolgård där förutom sfi-lärarna även vikarierande rektor Håkan Wettergren finns på plats för bandklippningen.

– Vi har rustat upp, målat, fixat golven och köpt in nya möbler under sommaren, jag måste säga att jag är jäkligt nöjd med tanke på den knappa tiden vi haft på oss, säger Håkan Wettergren.

Till Bergaskolan flyttar nu sju personal samt ungefär 90 elever.

– Men vi har lite marginaler och kan ta emot uppåt 120 elever ifall det behövs, förklarar Håkan Wettergren innan det blivit dags att samlas vid ingången för några korta tal.

Efter talen åker ett blågult band samt en sax fram, det har blivit dags för den formella bandklippningen som utförs till ljudet av applåder. Därefter går de fem grupperna med sina respektive lärare på en rundvandring i den klassiska, gamla skolan innan man samlas i klassrummen och det blir upprop och schemagenomgång.

Katrin Fogelby passar på att visa grupprum och en datasal:

– Det är viktigt inte bara för att kunna skriva utan för till exempel interaktiva böcker och annat.

Katrin Fogelby berättar att skolan är byggd 1910 men också att allt inte hunnit bli klart på den korta tiden:

– Cafeterian är inte fullt utrustad ännu men tills vidare kommer vi att bjuda på kaffe eller te. Även hissen kommer att göras iordning inom kort.

Den nackdel hon ser med flytten är att sfi-eleverna inte blandas med infödda elever på samma naturliga sätt som på Nyströmska.

– Det är en av de saker vi måste fundera på och hitta strategier för, säger Katrin Fogelby som ändå framhåller det positiva.

– Det är ju en fantastisk miljö med närheten till ån, kanalen, Brunnsparken och centrum, det ska bli jättespännande.

Bland de elever som har erfarenhet av Nyströmska finns Ola Alsofi, 36 år från Syrien. Hon kom till Sverige för två år sedan och har gått på sfi i åtta månader.

Vad tycker du om den nya skolan?

– Jag tycker det är jättefint. Allt är ju nytt men jag hoppas att jag kommer att trivas här, säger Ola Alsofi som tycker det jobbigaste är resorna.

– Jag bor i Valdemarsvik och problemet är att åka buss, berättar Ola Salfoli som också har barn i skolåldern att tänka på.

sfi

Sfi (svenska för invandrare) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket.

Rätt till utbildning i svenska för invandrare har den som är bosatt i landet, från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 16 år. Man ska också sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.

Kommunerna ska anordna utbildning i svenska för invandrare. Utbildningen är kursutformad. Studieplanen är individuell och ska anpassas efter individens behov.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om