Till hösten bedöms ett hundratal sfi-elever pendla från Valdemarsvik och Söderköping till Norrköping för sin undervisning. Detta innebär en ökad belastning när det gäller antal passagerare på kollektivtrafiken – redan idag är bussen från Valdemarsvik på morgonen väldigt full och många får stå fram till resecentrum där de flesta Sfi-eleverna nu går av.
Läs mer:Sfi flyttar från Bergaskolan.
Men det är inte helt enkelt att införliva ett större antal nya resenärer så snabbt.
– Rent generellt är våra möjligheter att förändra och öka kapaciteten just under resandepeaken mellan sju och åtta på morgonen begränsad, berättar Mattas Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken.
– Då kör vi i princip med allt vi har och har mycket svårt att öka kapaciteten.
Just vad gäller morgon- och eftermiddagstrafiken är det alltså höga resandetoppar, särskilt i landsbygdstrafiken.
– Vi har ju entrepenörer som kör och har väl närmare ett års uppstartstid för en ny buss. Om vi lägger ut en beställning på ännu en buss nu kan den kanske vara igång till nyår, tror Mattias Näsström som föreslår en tänkbar lösning.
– För vår del är det ju en stor fördel om skolan kan börja från nio så att resandet sprids ut mer.
Den här förändringen för Sfi-eleverna i Valdemarsvik och Söderköping gäller alltså från och med i höst.
– Vi blir naturligtvis glada om vi blir informerade i så god tid som möjligt när kommuner gör förändringar som innebär skillnader i antalet resanden, säger Mattias Näsström som också berättar att man har viss information ute på asylboenden:
– Vi har haft informatörer, bland annat en arabisktalande, som varit ute på boenden och pratat om hur kollektivtrafiken fungerar med turer och busskort. Det underlättar för alla om de får lära sig hur det fungerar.