Tryckaren är varm och redo att användas. Vid sidan av den ligger en bunt med servetter som ska prydas med text och mönster. Att trycka servetter är en av arbetsuppgifterna som finns i den dagliga verksamheten på Hamrahuset i Söderköping.
– Bokstäverna ska sättas i spegelvänt i maskinen för att sedan hamna åt rätt håll på servetten. Trycket ska placeras så att det syns när servetten viks. Det är pilligt, men väldigt kreativt, säger Ida Sjösten, stödpedagog.
Att det är mycket att tänka på håller Sanna Larsson med om, men hon är van vid arbetet. Hon går på den dagliga verksamheten och har hjälpt till att trycka servetter i över ett år.
- Det är inte så svårt nu längre, men det är viktigt att vara försiktig eftersom maskinen blir väldigt varm. Det är roligt och servetterna blir fina, säger hon.
De trycker servetter för alla olika tillfällen och tar emot beställningar från både allmänheten och anhöriga. Efterfrågan varierar, men de specialtryckta servetterna har blivit populära.
– Just nu trycker vi nästan varje dag för fester och annat. Vi testar lite olika stilar och har precis börjat tillverka servetter för babyshowers också, säger Ida sjösten.
Oftast har kunden en önskan om hur servetten ska se ut, men eftersom det finns många olika typsnitt, mönster och färger att välja mellan hjälper kontorsgruppen, den grupp som ansvarar för tryckningen, gärna till med förslag. Sanna Larsson tycker att det är roligast att tillverka servetter för studentfester och födelsedagar.
– De blir så fina och man kan använda olika mönster, till exempel champagneglas eller studentmössor, säger hon.
Idén om att trycka servetter fick personalen på Hamrahuset under ett studiebesök i Skänninge för tio år sedan. Anna-Lena Flodberg, arbetshandledare, började jaga efter en tryckare och fick till slut tag i en i Nyköping. Tryckningen har blivit en omtyckt arbetsuppgift i den dagliga verksamheten.
– Det är speciellt populärt när anhöriga beställer. Då vill många gärna vara med och trycka till sina nära, säger Ida Sjösten.