Satsning för att minska ensamheten hos äldre

Många äldre känner sig ensamma och skulle gärna vilja gå en promenad eller ta en fika. Men inte utan sällskap. I höst startas en frivilligcentral i Söderköping för att kunna erbjuda detta.

En pratstund. Camilla Göransson hoppas att det finns många som vill engagera sig för de äldre.

En pratstund. Camilla Göransson hoppas att det finns många som vill engagera sig för de äldre.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-09-20 12:04

– Målet är att våra äldre ska få möjlighet till aktiviteter som de själva väljer, säger samordnaren Camilla Göransson.

För att lyckas starta en frivilligcentral måste det finnas volontärer som är beredda att lägga ner lite av sin fritid och vill hjälpa till. I mitten av oktober bjuds alla intresserade in till en träff vid Blå Porten där de får mer information om frivilligcentralen.

– Jag tror att det finns många som egentligen kan tänka sig att vara volontärer. Både ungdomar och nyblivna pensionärer kan ha tid och samtidigt tycka att det är trevligt, säger hon.

Vid Blå Porten finns redan ett café som brukar besökas av fem till femton personer. Men Camilla Göransson tror att många fler äldre skulle kunna vara intresserade. Hemtjänstpersonal märker att många äldre skulle vilja ha mer kontakt och möjlighet att komma ut och göra saker. Men en del begränsas av att de inte har någon som kan följa med dem och de vågar kanske inte gå själva av olika anledningar.

– En del kanske vill ha besök hemma medan andra vill komma ut på en promenad. Det handlar oftast om små insatser som är så betydelsefulla för den som får dem.

Tanken är att frivilligcentralen kan utformas efter vad både volontärer och de äldre vill ha.

– Att vara volontär handlar om att göra något som både den äldre och volontären vill. Ett sällskap för båda eller också hjälper man helt enkelt den äldre att ta sig till en aktivitet. Men det kommer inte att handla om att vara med vid läkar- eller tandläkarbesök. Det finns vissa kommuner som har detta men vi har inte tänkt så.

Camilla Göransson ska samordna mellan de äldre och volontärerna.

– Allt är värdefullt, stort som smått. Det blir min uppgift att para ihop dem som jag tror ska passa och även vara en länk mellan dem i början. Ingen ska få ett oanmält besök utan jag hjälper till i början med kontakten, säger hon.

För dem som vill vara volontärer kommer det att finnas träffar då de kan prata med varandra och även få utbildning. Frivilligcentraler finns i 200 kommuner. Träffpunkten i Söderköping kan formas efter vad volontärerna och de äldre vill ha. Det kan arrangeras föreläsningar, högläsning eller annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om