Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sälar förstör för hans fiske: "Vållar stora problem"

Anders Johansson bor på Kallsö i Sankt Anna skärgård och livnär sig som yrkesfiskare. Under många år har han fått ersättning av Länsstyrelsen för skador på utrustning och fisket i stort som förorsakats av sälar.

"Sälstammen har ökat kolossalt här i skärgården och vållar stora bekymmer. Det går inte att fiska i vissa fiskeområden för att det är för mycket säl".

"Sälstammen har ökat kolossalt här i skärgården och vållar stora bekymmer. Det går inte att fiska i vissa fiskeområden för att det är för mycket säl".

Foto: Privat/Mostphotos

Söderköping2020-09-27 16:00

Sälar har sedan en lång tid tillbaka varit ett problem för fiskare i skärgården. Anders Johansson uppskattar att han har fått bidraget i 10-15 år av Länsstyrelsen, som delar ut bidraget med hänvisning till viltskadeförordningen.

– Sälstammen har ökat kolossalt här i skärgården och vållar stora bekymmer. Det går inte att fiska i vissa fiskeområden för att det är för mycket säl. Vissa fiskar, till exempel sik på hösten, har jag gett upp helt och hållet för att man inte får en enda sik. Det blir bara sönderslitna nät.

– Vissa delar går ju att skydda med starkare garn men det funkar inte till allt fiske då det behövs fina trådar för att fiskarna ska ta sig igenom. Sälarna tycker ju att det är smidigare att ta fisk direkt från mina nät än att fiska själva. 

Sedan några år tillbaka har en licensjakt på säl införts i skärgården. Under 2020 och 2021 har Naturvårdsverket beslutat att 2000 gråsälar ska fällas. Anders Johansson har inte upplevt att jakten hjälpt nämnvärt, men tror att det kan vara en lösning.

– Eftersom det inte är speciellt många generationer av säl som upplevt jakten har de inte hunnit bli rädda för människan. I princip är de tama. När jag åker ut med båten tänker de "Nu kommer maten" men så småningom kanske de uppfattar människan som lite farlig.

– I början av 1900-talet fanns det också väldigt mycket säl men då rörde de sig inte alls lika långt in mot land eftersom det fanns en större rädsla för människan.

Anders Johansson fiskar på ett stort område i skärgården men upplever att problemet är lika bekymmersamt överallt. Ersättningen från Länsstyrelsen, som i år landar på ungefär 100 000 kronor, tycker han är en skälig summa även om det är svårt att bedöma hur mycket pengar han går miste om.

– Det är svårt att värdera med tanke på att man har fått ge upp de bästa fiskeplatserna, i och med att sälen också har hittat dem. Men det är ju i alla fall en hjälp till att kunna fortsätta att bedriva ett fiske.

Om situationen i skärgården inte förbättras i framtiden tror han att yrkesfisket överlag skärgården går mot ännu mörkare tider.

– Det ser inte ljust ut. Förutom det dåliga fisket finns det heller inte några ungdomar som tar över och det har blivit svårare och svårare på senare år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!