Bakom utställningen står kulturkontoret/Medeltidscentrum och det är intendent Monica Stangel Löfvall som tagit fram materialet. Genom korta texter kan man ta del av människoöden i Söderköping, både bödlar och brottslingars.
– Jag tror att folk är intresserade av det här, det är kittlande. Man kan tycka att det här känns långt bort, men dödstraff förekommer i många länder idag och det inte så himla länge sen vi också hade det. Visst är det förskräckligt, men man ska inte kasta för mycket sten i glashus, säger hon.
Utställningen består av flera delar och tar upp allt från hur lagen såg ut och vilka brott det fanns till hur bödeln behandlades och om olika avrättningsmetoder.
– Det här med att äktenskapsbrott var ett brott mot stat och kyrka och innebar dödsstraff är ju helt absurt för oss idag. Samtidigt förekom mycket prostitution så det var mycket dubbelmoral, berättar Monica.
Om man blev benådad av kungen kunde man få dödsstraffet omvandlat till gatlopp, piskning eller förvisning. Men ett gatlopp var inte heller säkert att man överlevde, kanske ledde det bara till en mer plågsam död...
Självmord ansågs vara ett av de värsta brotten och den döde straffades genom att inte få begravas på kyrkogården.
– De trodde att satan var inblandad. Det var ett brott mot skapandet och kunde provocera gud.
Men det vanligaste straffet på medeltiden var böter. Dessa var ofta så enormt höga att de fattiga istället fick sona med sin kropp, till exempel genom att bli piskade på torget.
– Fängelser fanns egentligen inte. Man väntade ut dem i häktet tills de erkände.
Utställningen öppnade igår och pågår till 25 augusti.