Socialdemokraterna presenterade igår de punkter som handlar om ”trygghet och närvaro” i deras kommunpolitiska handlingsprogram.
– Vi ser att vi behöver öka bemanningen i äldreomsorgen för att komma till rätta med arbetsmiljön. Vi vill också minska de otrygga anställningarna, sådana där man blir kallad med ett sms, det tycker inte vi är bra, säger Tuula Ravander, ordförande i socialnämnden.
De vill också öka användandet av ny teknik hos äldre. Det kan handla om sensorer som känner av om personen går upp på natten eller armband som mäter blodtryck.
– Det gör både att de äldre kan känna sig säkrare och att de ökar sin självständighet.
Men båda dessa åtgärder kostar pengar och socialnämnden går idag med ett stort underskott. Hur ska ni lösa det?– Om ordinarie personal mår bra och jobbar får vi inga kostnader för sjukvikarier, säger Pia Dingsten, vice valledare.
– Vi behöver öka våra intäkter och det kan vi göra på olika sätt. Dels behöver vi öka antalet invånare, och vi har en plan för hur Söderköping ska växa. Dels behöver statsbidragen öka. Nuvarande regering vet att kommunerna har det tufft och om några år tror jag statsbidragen kommer att öka, om regeringen får fortsätta sitt arbete, säger Tuula Ravander.
– Det gäller också att jobba effektivt, men om vi fortfarande inte får de intäkter vi behöver så är vi i Socialdemokraterna inte främmande för att höja skatten, fortsätter hon.
Samtidigt som Socialdemokraterna vill förbättra för de anställda och vill de alltså öka effektiviteten. De står fast vid att de förändringar som gjorts inom hemtjänsten för att få mer tid hos brukarna, och som fått hård kritik av personalen, är nödvändig.
– Den erfarenhet jag har är att alla förändringar leder till oro och rädsla, men jag tror att när det här är genomfört fullt ut kommer även personalen tycka att det är bra.
– Men det har varit brister i kommunikationen och vi borde varit tydligare med vart vi är på väg, säger Tuula Ravander.
På partiets lista över prioriteringar inom äldreomsorgen står också bättre samverkan med regionen och med frivilligorganisationerna.
– Det enskilt största problemet, när man pratar med de äldre direkt, är ensamhet. Där behöver vi jobba mycket tätare med frivilligorganisationerna. Frivilligcentralen är igång och fungerar bra, nu har vi planer på att utöka den verksamheten.