I början av juni rasade en balkong ner vid pågående monteringsarbete, en montör skadades och fick föras till sjukhus. Teleskoplyftaren som användes vid monteringen, vars kätting fastnade i balkongräcket och drog då med sig balkongen när den hade fått klartecken och backade. Montören som hade lossat kättingarna från balkongen befann sig på balkongen eller på en stege bredvid.
Spikad plyfaskiva
I vanliga fall lossas kättingarna från balkongen genom att montören går ut från balkongdörren och kopplar loss. Montören håller sedan ihop de fyra kätting-kedjorna medan kranföraren lyfter upp armen, för att undvika att något ska fastna. Vid lossningstillfället ska ingen befinna sig nedanför eller bredvid balkongen.
I detta fall var byggelementen inte färdiga från fabrik. Balkongdörrarna var inte isatta, istället fanns en ispikad plyfa-skiva för dörren. Istället arbetade montörerna tillfälligt från stegar med att klättra upp på balkongen och kopplade loss lyftkättingarna. Instruktioner har funnits för det vanliga fallet men i och med ändringen av att det inte fanns någon balkongdörr att gå ut igenom så var inte hela instruktionen tillämplig. Arbetsmiljöverket kommenterar att det ändrade arbetssättet hade muntligen diskuterats, men det fanns ingen skriftlig riskbedömning.
Två krav
Det fanns inte heller någon instruktion om hur arbetet skulle utföras med de nya förutsättningarna.
De två kraven som byggföretaget i Västerås nu har fått på sig är att ta fram skriftliga instruktioner för att montera upp balkonger och lossa kättingar om det inte kan göras genom balkongdörren, samt att ta fram rutiner för att alltid göra skriftliga riskbedömningar om förutsättningarna för arbetet förändras.
Arbetsmiljöverket påpekar även att det är av vikt att de nya riktlinjerna och rutinerna förs ut till medarbetarna, och hur detta har gjorts. I sin redogörelse till Arbetsmiljöverket ska företaget också beskriva hur skyddsombud och övrig personal varit delaktig i åtgärdsprogrammet.
Företaget måste lämna in svar senast den 15 augusti, annars riskerar företaget förläggande eller förbud.