Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekord i dagböcker

Insamlandet av dagböcker för vecka 39, som ägt rum i Söderköping, blev en succé. 148 bidrag kom in till Östergötlands arkivförbund vilket är rekord i sammanhanget.

Dagboksrekord. Kultursekreterare Linda Staaf tillsammans med Albin Lindqvist från Östergötlands arkivförbund när dagboksveckan presenterades.

Dagboksrekord. Kultursekreterare Linda Staaf tillsammans med Albin Lindqvist från Östergötlands arkivförbund när dagboksveckan presenterades.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-10-23 13:28

Det var i september som Folkbladet berättade om dagboksveckan som denna gång alltså anordnades i Söderköping vecka 39. Kommunens medborgare anmodades att lämna in dagböcker från denna vecka. Ambitionen med projektet är, förutom att lyfta dagbokens roll, att arkivera dagböcker för framtida forskning och i Söderköpings fall är det Söderköpings arkivförening som tagit hand om materialet.

Bakom detta initiativ står Östergötlands arkivförening och hittills har tio olika Östgötakommuner haft dagboksvecka. Vad gäller antal dagböcker som inkommit har tidigare Åtvidaberg haft rekordet, där fick man in omkring 120 bidrag.

Men nu är det rekordet en saga all, i Söderköping inkom hela 148 alster vilket glädjer Monica Stangel Löfvall på Söderköpings kommun.

– Det är jätteroligt att så många deltagit, säger Monica Stangel Löfvall som tittat igenom materialet som hastigast.

– Men jag har noterat att det är ganska många låg- och mellanstadiebarn, vi har nått ut till skolorna.

Albin Lindqvist på Östergötlands arkivförbund är den som drivit projektet.

– Det är hedersamt att så många har skrivit och har förtroendet att lämna över sina alster för arkivering, tycker Albin Lindqvist som också tittat igenom bidragen och numrerat dem i samband med att man lottat ut penningvinster till de deltagande.

– Jag kan konstatera att alla åldrar finns representerade även om många är barn.

Han har också noterat att det inte bara finns spridning vad gäller ålder och kön.

– Vi har fått in ett tiotal mejlade bidrag från ensamkommande flyktingbarn och unga som går på Nyströmska vilket också är roligt, att det finns flera perspektiv i dessa dagböcker, säger Albin Lindqvist som i övrigt tycker att fördelningen ser ut ungefär som i de tidigare deltagande kommunerna.

Tre penningvinster är utlottade bland de som deltagit i dagboksskrivandet.

– Dessa ska delas ut på Arkivens dag som äger rum på Stinsen den 8 november, berättar Monica Stangel Löfvall.

Förutom dessa priser kommer också Söderköpings kommun att dela ut 50 böcker till de deltagande som alltså blev fler än det brukar vara.

– Det blir först till kvarn som gäller, de första 50 som kommer på Arkivens dag får en bok, påpekar Monica Stangel Löfvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om