Många brukar vilja fira in det nya året under skenet och ljudet av fyrverkerier. I Söderköping finns dock vissa begränsningar för hur och var man får skjuta fyrverkerier, detta är reglerat i allmänna lokala ordningsföreskrifter för Söderköpings kommun, 20:e paragrafen angående fyrverkerier och andra pyrotekniska varor.
Om man är boende i centrala Söderköping så måste man alltid, oavsett tidpunkt, söka polistillstånd för fyrverkerier. Detta gäller från kanalen i norr till Erik Dahlbergsgatan i söder; i öster Tingshusgatan och dess förlängning till Göta kanal samt gångbron vid Söderköpings brunn ut mot E22 och i väster: Breda gränd och dess förlängning till Göta kanal samt Kvarnvägen och dess förlängning söderut till E22.
Förutom detta ska tillstånd även sökas inom ett avstånd av 100 meter från kommunens samtliga vårdboenden. För Mogata, Västra Husby samt Östra Ryd och övriga Söderköping behövs tillstånd utom påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan klockan 17.00 och påföljande dag klockan 01.00.
Men oavsett tillstånd eller inte är det inte en helt ofarlig sysselsättning att skjuta av raketer. Under 2014 skadades 17 svenskar så svårt av fyrverkerier att de blev inlagda på sjukhus och sex av dessa var minderåriga. Samtliga var män och sex av dem var under 18 år. I Östergötland skadades ingen person allvarligt av fyrverkerier under 2014.
Brandskyddsföreningen vädjar nu till östgötarna att vara försiktiga med fyrverkerierna på nyårsafton.
– Fyrverkerier är explosiva ämnen som lätt kan orsaka brand och skador. Det är viktigt att följa instruktionerna och att vara nykter när man handskas med fyrverkerier, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor.
De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på händer och fingrar är vanliga, liksom skador på ögonen och huvudet. Åskådare drabbas nästan lika ofta som de som avfyrat fyrverkerierna och de flesta skadas på nyårsafton.
– De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson.
Dessutom är det många djur – inte minst hundar – som far illa under nyårsafton och tiden runt omkring.
– Vid riktigt allvarliga fall bör djurägaren söka upp en veterinär i god tid och be om att få recept på en lugnande medicin, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.
All anledning att vara försiktig med raketerna med andra ord.