Nu pågår beredskapsveckan som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anordnar varje år. I Söderköping har man tagit det här på allvar och genomför på tisdagen en lite speciell lunch för eleverna på Ramunderskolan. Här ska man nämligen öva på att göra skollunch utan tillgång till el eller rinnande vatten.
Hemvärnet finns på plats på Ramunderskolans gård med ett av sina fältkok för att laga mat till de uppåt 450 högstadieeleverna. Kostchefen i Söderköpings kommun Eva-Lott Blixt berättar om bakgrunden:
– Eftersom temat i år är "öva" så sa vi att vi verkligen skulle vilja göra just det. Vi ville få hjälp av hemvärnet och se hur dom gör så vi tog en kontakt. Vi har ju ingen egen kokvagn men vi kan ju få inspiration tänker jag, säger Eva-Lott Blixt som förklarar vad som ska tillagas.
– Det här är en produkt tillverkad i Östergötland som är vegetabilisk och köttliknande. Den är väldigt proteinrik och det vi tycker är bra med den är att det är en torr produkt som klarar sig länge. Blandar man den med vatten blir den färsliknande, dessutom är det en lokal produkt, är det kris är ju det en stor fördel.
Vad man bjuder på är chili sin carne, alltså vegetarisk chili. Till det serveras havreris, också det en svensk produkt för att hålla det lokala temat. I fältkoket lagas det för fullt inför elevanstormningen om någon halvtimme. Här finns flera personal från Ramunderköket men också Jessica Svensson, fältkock i hemvärnet, 311:e kompaniet.
– Jag var med på Nyströmska förra året när vi också simulerade ett strömavbrott men då lagade vi mat på en stekhäll. Idén föddes då att vi skulle kunna ta med vårt fältkok som vi vanligtvis använder i fält. Jag tycker att Söderköpings kommun är ett föredöme som gör sådana här saker med eleverna, säger Jessica Svensson.
Lite längre bort står den relativt nyblivna säkerhetssamordnaren Martin Hedlund.
– Jag har delvis varit med om planeringen även om det mesta gjorts av min föregångare. Jag tycker att det är en kanongrej att göra, den ordinarie kökspersonalen får lära sig hur ett fältkok fungerar. Det är också kul att vi fått hit både hemvärnet, bilkåren och räddningstjänsten så att eleverna får se de här grejorna.
Biträdande rektor Linda Askenberg tycker det här är ett bra sätt att arbeta under beredskapsveckan.
– Vi räckte upp handen snabbt när de ställde frågan om vi ville vara med i det här. Vi tror det är viktigt att ungdomarna får se hur det skulle kunna vara i en kris, förklarar hon.
Så langas kantinerna upp på borden och serveringen kan börja efter att eleverna format en lång bågformad kö. Det går undan med serveringen och eleverna sätter sig sedan där det finns plats på skolgården för att avnjuta sin chili sin carne.
På en bänk sitter åttondeklassaerna Faru, Milla och Maja. Vi frågar var de tycker om dagens måltid?
– Helt okej, även om det inte är jättejättegott, säger Faru och de andra har ungefär samma uppfattning.
Vad tycker ni om den här övningen?
– Det är ju jättebra att de gör det här, säger Milla och Faru håller med:
– Det är bra att veta hur det funkar om något skulle hända.
På frågan om deras familjer har förberedda beredskapslådor hemma så visar det sig att de inte alls är obekanta med det här tänket, alla tre svarar att det finns.
– Vi har vår i garaget, där finns det konserver, pasta och sådant som håller sig länge, förklarar Milla.