Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick sin skolmat lagad på fältkök – övning i beredskap

Ramunderskolans elever fick en speciell lunch på tisdagen. Som ett led i beredskapsveckan dök hemvärnet upp med ett fältkok för att visa hur det kan fungera när varken el eller rinnande vatten finns att tillgå.

Samarbetet mellan säkerhetsavdelningen och kostenheten ledde fram till denna dag där eleverna fick mat tillagad utan vare sig ström eller rinnande vatten. Istället kördes kantiner med vatten ut från VA-avdelningen.

Samarbetet mellan säkerhetsavdelningen och kostenheten ledde fram till denna dag där eleverna fick mat tillagad utan vare sig ström eller rinnande vatten. Istället kördes kantiner med vatten ut från VA-avdelningen.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-09-26 14:10

Nu pågår beredskapsveckan som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anordnar varje år. I Söderköping har man tagit det här på allvar och genomför på tisdagen en lite speciell lunch för eleverna på Ramunderskolan. Här ska man nämligen öva på att göra skollunch utan tillgång till el eller rinnande vatten.

Hemvärnet finns på plats på Ramunderskolans gård med ett av sina fältkok för att laga mat till de uppåt 450 högstadieeleverna. Kostchefen i Söderköpings kommun Eva-Lott Blixt berättar om bakgrunden:

undefined
Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun, visar upp den lokala råvaran som kommer att användas i matlagningen.

– Eftersom temat i år är "öva" så sa vi att vi verkligen skulle vilja göra just det. Vi ville få hjälp av hemvärnet och se hur dom gör så vi tog en kontakt. Vi har ju ingen egen kokvagn men vi kan ju få inspiration tänker jag, säger Eva-Lott Blixt som förklarar vad som ska tillagas.

– Det här är en produkt tillverkad i Östergötland som är vegetabilisk och köttliknande. Den är väldigt proteinrik och det vi tycker är bra med den är att det är en torr produkt som klarar sig länge. Blandar man den med vatten blir den färsliknande, dessutom är det en lokal produkt, är det kris är ju det en stor fördel.

undefined
Ibtesam Abdu och Klara Torstensson från Ramunderköket styr med maten medan fältkocken Jessica Svensson ser på.

Vad man bjuder på är chili sin carne, alltså vegetarisk chili. Till det serveras havreris, också det en svensk produkt för att hålla det lokala temat. I fältkoket lagas det för fullt inför elevanstormningen om någon halvtimme. Här finns flera personal från Ramunderköket men också Jessica Svensson, fältkock i hemvärnet, 311:e kompaniet.

– Jag var med på Nyströmska förra året när vi också simulerade ett strömavbrott men då lagade vi mat på en stekhäll. Idén föddes då att vi skulle kunna ta med vårt fältkok som vi vanligtvis använder i fält. Jag tycker att Söderköpings kommun är ett föredöme som gör sådana här saker med eleverna, säger Jessica Svensson.

undefined
Jessica Svensson är fältkock i hemvärnet 311:e kompaniet. Hon tycker att Söderköpings kommun är ett föredöme som ordnat detta för eleverna och personalen.

Lite längre bort står den relativt nyblivna säkerhetssamordnaren Martin Hedlund.

– Jag har delvis varit med om planeringen även om det mesta gjorts av min föregångare. Jag tycker att det är en kanongrej att göra, den ordinarie kökspersonalen får lära sig hur ett fältkok fungerar. Det är också kul att vi fått hit både hemvärnet, bilkåren och räddningstjänsten så att eleverna får se de här grejorna.

undefined
Linda Askengren är biträdande rektor på Ramunderskolan och berättar att man hoppade på detta direkt när man fick frågan.

Biträdande rektor Linda Askenberg tycker det här är ett bra sätt att arbeta under beredskapsveckan.

– Vi räckte upp handen snabbt när de ställde frågan om vi ville vara med i det här. Vi tror det är viktigt att ungdomarna får se hur det skulle kunna vara i en kris, förklarar hon.

Så langas kantinerna upp på borden och serveringen kan börja efter att eleverna format en lång bågformad kö. Det går undan med serveringen och eleverna sätter sig sedan där det finns plats på skolgården för att avnjuta sin chili sin carne.

undefined
Uppåt 450 Ramunderelever fick mat tillagad i hemvärnets fältkok under tisdagslunchen.

På en bänk sitter åttondeklassaerna Faru, Milla och Maja. Vi frågar var de tycker om dagens måltid?

– Helt okej, även om det inte är jättejättegott, säger Faru och de andra har ungefär samma uppfattning.

Vad tycker ni om den här övningen?

– Det är ju jättebra att de gör det här, säger Milla och Faru håller med:

– Det är bra att veta hur det funkar om något skulle hända.

undefined
Samarbetet mellan säkerhetsavdelningen och kostenheten ledde fram till denna dag där eleverna fick mat tillagad utan vare sig ström eller rinnande vatten. Istället kördes kantiner med vatten ut från VA-avdelningen.

På frågan om deras familjer har förberedda beredskapslådor hemma så visar det sig att de inte alls är obekanta med det här tänket, alla tre svarar att det finns.

– Vi har vår i garaget, där finns det konserver, pasta och sådant som håller sig länge, förklarar Milla.

Beredskapsveckan

En årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 årligen.

MSB menar att många fler hushåll i Sverige generellt behöver stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. 

Man konstaterar att det finns ett växande engagemang i samhället för hur man som privatperson kan förbereda sig inför samhällskriser. Inte minst är intresset stort för  hemberedskap.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Karta: Ramunderskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!