Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Rädda havet"

Torsken är hotad och nya miljögifter tar över efter DDT. Naturskyddsföreningen slår larm i sin nya kampanj
- Rädda havets liv! För att få ut sitt budskap seglar föreningen landet runt. Igår kom de till Söderköping.

Naturskyddsföreningens kampanjbåt ligger i Söderköping till och med fredag.

Naturskyddsföreningens kampanjbåt ligger i Söderköping till och med fredag.

Foto:

SÖDERKÖPING2004-07-01 06:00
- Vi fiskar för mycket torsk i Östersjön. Små torsk fiskas upp innan den blivit könsmogen och beståndet hinner inte återhämta sig, säger Bo Björnsäter, projektledare för Naturskyddsföreningens havskampanj.
Att begränsa torskfisket är en av punkterna i kampanjen- Rädda havets liv. Kampanjens bas är engelska kuttern Sunbeam. Igår la Sunbeam till i Söderköpings hamn. Med ombord fanns medlemmar från Naturskyddsföreningen, landshövding Björn Eriksson och skeppspapegojan Anton.
- På vissa tvåtaktare rinner trettio procent av bränslet ut oförbränt i vattnet. Vi kan visa hur man kan miljötrimma sin motor, säger Monica Ståhl, biolog som följer med Sunbeam under en vecka.
Skutan ska segla runt Sveriges kust under fyra veckor. Ombord finns en utställning om havet. Besökare kan titta på havsdjur och växter. I små glasburkar på däck ligger olika vattendjur: schackmönstrade snäckor, tånglus och skorv.
- Här i östgötaskärgården lever runt 70 arter i havet. På västkusten finns det 830 arter. Det finns alltså inte så många arter som kan ta över om någon slås ut, säger Monica Ståhl.

Bottensediment
Innan båten la till i Söderköping togs prover från havsbotten i Trännöfjärden. Det ligger ett rör med bottensediment på däcket. Trettio centimeter lera visar hur botten såg ut för tjugo år och hur den ser ut idag. Ljusare och mörkare skikt varvas i bottenprovet.
- Det finns svavelväte i de mörka lagren. Det luktar illa, som ruttna ägg, säger Monica Ståhl.
Monica Ståhl förklarar att den ljusare skikten kom till då syresättningen var god. Då levde organismer på bottnen och rörde runt. Andra lager i leran är mörkare med svarta streck, de är från perioder då det var syrefattigt på botten.
Det är naturligt att det är ont syre i Östersjön. Havet ligger instängt och det behövs kraftiga stormar för att det syrerikare vattnet på ytan ska blandas med syrefattiga lager längre ned i vattnet.
Men syrebristen har förvärrats av övergödning från jordbruk och avlopp. När det är ont om syre på botten i havet minskar blåstång och djuren som lever vid tången försvinner.

Ljuspunkter
Det finns ljuspunkter i Östersjöns havsliv. Säl och havsörn mår bättre än på länge eftersom gifterna DDT och PCB inte används.
- Men det finns nya gifter som är lika farliga som de gamla, främst dioxiner och bromerade flamskyddsmedel. Dioxinerna frigörs när man bränner sopor och flamskyddsmedel finns i elektriska apparater, säger Monica Ståhl. Östersjön är ett stängt hav. De gifter som hamnar där stannar kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om