Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projekt ska minska nedskräpningen i Östersjön

Under fem veckor körs extra insatser för att rensa skräp efter Ostkusten. Projektet genomförs med säsongsanställda ungdomar och med hjälp av allmänheten.

Nu kan man som medborgare hjälpa till att hålla rent på stränder och i hav genom att delta i projektet Ren Ostkust. Projektet genomförs tack vare bidrag från Naturvårdsverket. Bilden är tagen utanför Fyrudden.

Nu kan man som medborgare hjälpa till att hålla rent på stränder och i hav genom att delta i projektet Ren Ostkust. Projektet genomförs tack vare bidrag från Naturvårdsverket. Bilden är tagen utanför Fyrudden.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-07-13 12:00

För femte året i rad, från den här veckan och fram till vecka 32, körs projektet Ren Ostkust i Söderköpings kommun tillsammans med Kalmar läns kustkommuner och Valdemarsviks kommun. Syftet med projektet är att samverka mot målet att minska marint skräp och skräp från land som riskerar att hamna i havet. Projektet genomförs med säsongsanställda ungdomar och med hjälp av allmänheten.

Speciellt för projektet finns appen Ren Ostkust framtagen. I den finns en interaktiv strandstädarkarta där du kan se var det finns städbehov vilka platser som städats och om det finns behov av att hämta större mängder skräp som man själv inte kan få med sig. 

– Den här återkommande satsningen känns på riktigt angelägen, liksom att bjuda in till att samverka i städinsatserna. Det borde vara självklart att ta hand om sitt eget skräp, men så länge det finns därute är det allas vårat ansvar, säger Carin Brolén, projektledare för Ren Ostkust i Söderköping.

Andra syften med projektet är att sprida information och kunskap om nedskräpningens miljöeffekter i Östersjön och att kunna erbjuda skolungdomar arbetslivserfarenhet.

– Det här en fin möjlighet för skolungdomar att få en inblick i arbetslivet och en meningsfull sysselsättning under sommaren. Vi har två ungdomar anställda i projektet i sommar. De kommer att synas ute i skärgården, men även under en del av våra stadsevenemang för att berätta om Ren Ostkust och inspirera allmänheten att också göra en insats, säger Carin Brolén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!