Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen gav upp - men inte Valdemar

Valdemar Nyhlén som kommer från Söderköping blev i slutet av augusti 2009 bestulen på bland annat sin systemkamera. Efter att polisen lade ner utredningen lyckades han själv spåra tjuvarna via internet.

Foto:

SÖDERKÖPING2010-03-20 05:37

Valdemar Nyhlén är 19 år och studerar till spelutvecklare i Falun. När han den 29 augusti vaknade i sin studentlägenhet saknades det en systemkamera, mobil och hårddiskar, allt till ett värde av ca 16 000 kr.

- Någon hade knallat in när jag sov och plockat med sig grejorna, jag gjorde polisanmälan direkt men sedan hörde jag inte något från polisen, berättar Valdemar som själv började spana runt på nätet om kameran och objektivet som är lite speciellt skulle dyka upp för försäljning.

- Jag kollade på Blocket och andra säljsajter men det är en ganska vanlig kamera så det var många till salu, efter ett tag så gav jag upp det lite.

Utredningen nerlagd
Så hörde Valdemar talas om sajten Brottsportalen, en tjänst som söker av ett 40-tal försäljningssidor. Han fyllde i några sökkriterier och väntade, efter en halv månad blev det napp. Kameran och objektivet var till salu i Falun och Valdemar gick förstås till polisen. Men där gjordes bedömningen att man inte kunde göra något så efter en tid blev utredningen nerlagd.

- Då mailade jag killen som sålde och låtsades vara intresserad för att kolla vem det var, han hade registrerat mailen i sitt namn så sedan slog jag på Eniro men fick inget napp, säger Valdemar som då började undra om försäljaren kanske var under 18.

- Då testade jag att söka på hans namn på Bilddagboken och där fick jag träff.

Metadata
På killens hemsida på Bilddagboken låg bilder uppladdade som var tagna bara fyra dagar efter att kameran blev stulen och där fanns en möjlighet att spåra källan.

- Min morbror som är datorkunnig kom på att om man kunde ladda ner dessa bilder så kan man ta fram information dold i bilderna, s k metadata. Vi lyckades ladda ner originalfotona från Bilddagboken och undersökte dem, berättar Valdemar.

Jodå, i bilderna låg Valdemars namn och andra specifika data dolda. Han hade när han köpt kameran tagit sig tid att knappa in sitt namn och det visade sig vara ett lyckokast.

- Vi gav uppgifterna till polisen och sedan tog det bara någon dag innan de plockade in killen, berättar Valdemar Nyhlén som fick tillbaks både kameran med objektiv och sin mobil.

Han tror att om någon mer datorkunnig polis hade fått ärendet från början hade det kunnat gå snabbare, nu tog det några månaders eget arbete.

- Alla poliser är förstås inte så datorintresserade som jag och min morbror. Med tanke på att jag fick tillbaka kameran så var det i alla fall värt jobbet.

Två personer har erkänt stölden och är åtalade misstänkta för grov stöld alternativt häleri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!