Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polis mötte allmänheten

Under onsdagen stod polisen tillsammans med politiker utanför Ica Supermarket i Söderköping för att inhämta folkets röst om vad polisen – och kommunen – kan göra för en tryggare stad.

Dialog. Peter Johansson från lokalpolisområde Norrköping utanför Ica.

Dialog. Peter Johansson från lokalpolisområde Norrköping utanför Ica.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-12-08 12:00

På onsdagen står Peter Johansson, lokalpolisområde Norrköping, samt Emma Hall, områdespolis, på plats utanför Ica Supermarket med dialogformuläret i högsta hugg. Här finns också politikerna Kjell Eriksson (S) samt Ann-Helene Färnberg (S) som också de inhämtar åsikter hos kunderna denna eftermiddag. Det är det andra av tre dialogmöten som sedan ska utmynna i ett medborgarlöfte.

Dagen innan har man varit ute vid nyöppnade "Affärn" i Östra Ryd.

– Där har man ju en lite annan problembild. Problemet där verkar vara den dåliga belysningen på gatan som går utanför affären, berättar Peter Johansson som tillägger att det generella intrycket han har är att det är väldigt få som inte stannar.

– Det är positivt att de flesta tar sig tid att tycka till.

Samtalen kommer att handla mycket om upplevd otrygghet på grund av dålig belysning, för dålig polisiär närvaro och mörka stråk runt Ramunderskolan mot Ica där ofta gäng håller till under kvällstid. Poliserna tar ålder, kön och plats på personerna de pratar med.

– På det sättet kan vi se om otrygghet hänger ihop med vissa platser eller med kön, säger Emma Hall.

Vissa delar ev synpunkterna är mer riktade till polisen medan andra – som till exempel belysning – ligger på kommunens bors. På plats finns också Sonny Knutling (S) som tycker att det här är med medborgarlöfte är något väldigt positivt.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det är mycket viktigt att vi får till de här kontakterna mellan polisen, kommunen och medborgarna, bedömer Sonny Knutling.

Han blir vid årsskiftet ordförande i demokratiberedningen och har vissa tankar på hur man kan utveckla denna bit.

– Vi försöker att förbättra samtalet med medborgarna, inte minst med S:t Anna-paketet i färskt minne där det inte blev så bra. Jag har funderingar på hur man skulle kunna använda kommunikatörerna för att få till en förbättrad dialog och fördjupa demokratiarbetet men det får jag återkomma till, berättar Sonny Knutling.

Med jämna mellanrum kommer kunder som stannar till och pratar med de församlade. Nästa träff lär polisen få det mer hektiskt, måndagen den 19 december – alltså i julhandeln – kommer de att stå utanför Willys på Fixområdet. Har man synpunkter man vill framföra är det ett bra tillfälle.

Folkbladet passade på att fråga några kunder om deras bild av trygghet och polisnärvaro i Söderköping. Läs enkäten här.

Medborgarlöfte

Medborgarlöften innebär att polisen, i samarbete med kommunen och andra lokala aktörer, tar fasta på medborgarnas och upplevelser av tryggheten i närområdet, genom så kallade medborgardialoger.

I medborgarlöftet, som kommunen och polisen skriver under, ska sedan ska kommunen och polisen ge ett antal konkreta löften som sedan årligen ska följas upp.

Tanken är att detta ska öka tryggheten, förebygga brott samt öka delaktigheten hos medborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om