Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pengar från flyktingfond har flyttats in i kommunens budget

"Låt oss stanna kvar här". Ensamkommande ungdomar uppvaktade Söderköpings politiker vid gårdagens fullmäktige. Nästan tio miljoner kronor som skulle gått till ungdomarna har fått täcka kommunens underskott framkom under debatten.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2017-09-07 06:00

Omkring ett 30-tal asylsökande ungdomar har skrivit under protestlistorna. Deras förhoppning är att få stanna kvar, bo och studera i Söderköping även efter det att de fyllt 18 år. Det är här i kommunen som de känner sig hemma och har lyckats skaffa sig ett socialt nätverk.

– Det är jobbigt för dem att leva i ovisshet. Det här är deras trygghet nu, det är här de känner sig hemma, sa Bagher Gholami, ordförande i Afghansk-svenska föreningen.

Efter fullmäktigedebatten var ungdomarna ändå lite hoppfulla eftersom deras situation diskuterats. Kommunen har ansvaret för dem fram tills dess att de är myndiga. Efter 18 årsdagen är de statens och Migrationsverkets ansvar. I Söderköping är det om ungefär nio ungdomar som kommer att bli myndiga i år. De vill in flytta till en ny kommun där de inte känner någon och inte heller bo på ett vuxenboende med okända personer.

– Nu finns möjligheten att låta ungdomarna stanna kvar i kommunen. Det här är en fråga om anständighet, menar Malin Östh (V), som väckt frågan om kommunens ansvar i en interpellation..

Staten kan ge kommunen ett bidrag på drygt 370 000 kronor om ungdomarna får bo kvar, vilket den styrande majoriteten inte anser täcker kostnaderna. Samtidigt finns ett bidrag från Migrationsverket på drygt 110 000 kronor per elev och år om de får gå kvar i gymnasieskolan.

Inga-Carin Landerö (V) framförde många lösningar från andra kommuner i landet. Dessutom påminde hon ansvariga politiker om att det tidigare funnits en flyktingfond i kommunen med cirka 9,9 miljoner kronor.

– Avsikten med dessa pengar var att de skulle täcka kostnader för nytillkomna som vi förstod skulle komma på sikt. Men förra året flyttades pengarna från fonden och har istället gått in och täckt kommunens kostnader, 4,7 miljoner kronor till socialnämnden och 2,5 miljoner till finansförvaltningen, sa Inga-Carin Landerö.

– Det är ett etiskt problem då vi har flyttat pengarna till andra saker.

Många var överens om att man måste försöka lösa ungdomarnas situation. Peter Karlström (C) föreslog att genom samarbete komma fram till en gemensam snabb lösning över partigränserna.

– I anständighetens namn måste vi fråga oss hur vi löser detta och inte hur vi skyfflar iväg det. De här ungdomarna har bott här i många år. De är en bra resurs för hela kommunen och precis vad vi behöver i Söderköping, sa Inga-Lill Östlund (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om