Det är 17-18 grader i luften och solen skiner vid middagstid på långfredagen. Med andra ord en perfekt dag för att träffa påskkärringen som enligt uppgift ska landa på Rådhustorget. Mycket riktigt samlas ett 60-tal föräldrar och barn på torget för att få sig en dos häxhistoria och påsktraditioner till livs.
Snöstorm - då
Kultursekreterare Barbro Mellqvist är på plats och säljer biljetter.
- Det här är andra gången vi anordnar en sådan här häxvandring på en långfredag. Förra gången var för två år sedan och då var det nästan snöstorm och kallt, minns Barbro Mellqvist som kan glädja sig åt ett betydligt mer gynnsamt väder långfredagen 2011.
När så påskkärringen/häxan dyker upp så är hon inte ensam. Det är ju två av dem? Det visar sig vara ett studiebesök från en så fjärran plats som Italien. Där har man inte påskkärringar till påsk men däremot en "Befana" som dyker upp i januari.
- Befana är en snäll häxa som är klädd som en svensk påskkärring, berättar italienaren Pino Costalunga som döljer sig under påskkärringkläderna och kom till Sverige (med flyg, ej kvast) natten mot fredag.
Rider på en åsna
- Hon kommer den 6:e januari och om barnen varit snälla får de klappar i strumpan men har de inte det får de svart kol. I Sverige rider påskkärringarna på kvast men Befana färdas på en åsna, upplyser Pino som minns häxans besök från sin egen barndom.
- När jag var liten ställde jag fram en flaska vin åt Befana och hö till hennes åsna på kvällen innan hon skulle komma, minns han.
Så tar häxvandringen vid. Marinella Rolfart berättar att de två startade festen i Blåkulla och sedan har de flugit hit på kvastarna. Men för att de ska kunna flyga iväg måste de upp i S:t Laurentii klockstapel. Så vandringen dit börjar med ett och annat stopp på vägen och några, ibland hemska, historier där t o m Berlusconi figurerar vid något tillfälle.
Facebook
Väl framme vid klockstapeln förtäljer påskhäxan att det har anmält sig 90 000 påskkärringar på Facebook så det finns fler än man tror. Ja, det är väl egentligen bara väntat att även detta skrå följer med sin tid. Marinella Rolfart berättar också om häxförföljelserna på 1600-talet då 300 kvinnor dödades i Sverige efter beskyllningar om häxerier. En mörk bakgrund till dagens tradition med påskkärringar och något som ägde rum i stora delar av Europa.
När så nyckeln till klockstapelns dörr hittas upptäcks att det förutom detta lås finns ett rejält hänglås också. Så det går inte att klättra upp i stapeln innan nyckel till hänglåset letas upp.
Här kunde häxvandringen varit slut. Men det hela avslutades lite senare med att Befana och häxan fick tag i nyckeln, klättrade upp i tornet, läste ramsan: "Kom ut, kom upp till Blåkulla knut" med kvasten bakofram som sig bör och flög i väg till Blåkulla så det visslade om det. Tror i alla fall jag...