På söndag går det (h)undan
På söndag invaderas Stadium Arena av hundar. 120 ekipage ska göra upp om titlarna i finalen av Folksam agility cup. För huvudarrangören Söderköpings brukshundsklubb är det första gången man arrangerar något liknande.
Foto:
Catharina Jägevall från klubben har kvalat in med två hundar till söndagens final i Stadium Arena: Ebba som är en Jack Russell terrier samt Jack, en Lancashire heeler. Klubben är också representerad av Marie Olsson med cockerspanieln Trollet. Catharina förklarar hur viktigt samspelet mellan förare och hund är.- Kommunikationen är allt, det är som ett osynligt gummiband mellan förare och hund i banan.Alla sorter
Agility är den snabbast växande hundsporten i världen, sedan 2000 har sporten i Sverige nästan tredubblats och 2008 gjordes nära 70 000 officiella starter. Lena Riedel, tävlingsansvarig på SBK tror det beror på att det är en sådan fart och fläkt.- Dessutom är det öppet för alla sorters hundar och människor. På tävlingarna ser man både tjejer och killar, gubbar och gummor, säger Lena Riedel som menar att alla kan träna upp sin hund men för att bli riktigt bra krävs förstås mycket tid.Alla som samlats i SBK:s klubbhus den här dagen är eniga om att det är en beroendeframkallande sport. Provar man på den är det lätt att bli biten.25 tävlingar/år
- Det är inte ovanligt att åka på 25 tävlingar per år, en del åker runt varje helg, berättar Lena Riedel.Tävlingar finns onekligen att åka på, de anordnas i hela landet året runt och dessutom finns olika mästerskap: DM och SM, ja det finns t o m ett landslag som deltar i NM och VM."Till finrummet"
Arrangemanget på söndag blir en ny erfarenhet för SBK och anledningen att man har råd att vara i Stadium Arena är att Hans Nordgren som företräder det företag som byggt arenan har förhandlat fram ett bra pris.- Den här tävlingen är tänkt att höja statusen för agility och visa upp den för en publik, Hans Nordgren uttryckte det bra: "Vi vill ta agilityn från bakgårdarna till finrummet", berättar Catharina.I Stadium Arena blir det mer show än vanligt med ljus och bättre ljud. Sammanlagt kommer 120 hundar att delta vilka har kvalat sig fram till finalen genom fyra deltävlingar. Förutom agility-finalen kommer det också att bli freestyleuppvisning. - Stadium Arena har varit väldigt tillmötesgående, avslutar Catharina Jägevall.Medarrangörer till evenemanget är Folksam samt AGIF, agilitysportens intresseförening.
n Sporten skapades i England 1978 och introducerades i Sverige i mitten av 80-talet.Det handlar om att hunden ska ta sig igenom en hinderbana med olika typer av hopphinder,slalom, gungbräda, tunnlar med mera utan fel eller vägringar och på snabbast möjliga tid. Det finns tre klasser: Klass I, II och III där I är lättast. Klarar hunden banan utan fel och under en idealtid får man en pinne. Vid tre pinnar flyttas man upp en klass.En agilitybana är ca 170 m lång och består av ca 20 hinder: hopphinder, balanshinder, tunnlar och slalom. Referenstiden för en bana är runt 40 sekunder.Alla raser, inklusive blandraser är välkomna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!