Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På Sidas sida i Uganda

650 mil styvt räknat. Det är avståndet fågelvägen mellan Söderköping och Uganda i Östafrika. Inger Källander på Gäverstad gård har i dagarna tillryggalagt den sträckan för tredje gången sedan årsskiftet.

I de ekologiska projekten blir kvinnorna ofta mer involverade i familjens ekonomi, även i kaffeproduktionen som annars traditionellt mest sköts av männen. Foto: Privat.

I de ekologiska projekten blir kvinnorna ofta mer involverade i familjens ekonomi, även i kaffeproduktionen som annars traditionellt mest sköts av männen. Foto: Privat.

Foto:

SÖDERKÖPING2008-03-08 03:00
Gäverstad ligger kanske en kvarts bilfärd utanför Söderköping. När man närmar sig ser man några alpackor (släkt med lamadjur) fridfullt stå och beta och islandshästar springer ystra runt i hagarna. Här har Inger Källander sitt basläger när hon inte är iväg på något av sina uppdrag varav ett är det nu 14-åriga ordförandeskapet för intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna. Hon är också konsult och har förut haft en del att göra med utvecklingsländerna. Sida-konsult
När Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingsarbete) flaggade för ett konsultuppdrag i Uganda sökte Inger Källander tillsammans med tre kollegor jobbet och blev utvalda i konkurrens med flera stora internationella företag. Bakgrunden är ett Sida-projekt benämnt EPOPA som har drivits i 13 år; syftet är att gynna utvecklingen av ekologiskt lantbruk i Uganda men också i Tanzania; bekämpa fattigdom och öka inkomsterna för landsbygdsbefolkningen genom odling och export av ekologiska produkter. - Vårt team ska dels utvärdera projektet men framförallt göra en studie av den ekologiska sektorn, berättar hon. Lyckad satsning
- Flera utvärderingar har redan gjorts och där kan man utläsa att det här är ett väldigt lyckat projekt, så är inte alltid fallet i Afrika där det ofta förekommer utbredd statlig korruption och det kan vara svårt att få saker gjorda, menar Inger som har fått se Uganda på ett sätt som turister sällan gör. - Vi har åkt runt i landet och intervjuat hela kedjan, från bönder och rådgivare till företag och statliga organ, vi har trampat runt på landsbygden och i kaffeskogar och pratat med jättemycket folk, säger Inger som är glad över det positiva utfallet. - Bönderna som odlar ekologiskt får en bättre levnadssituation, de får kanske råd att låta sina barn gå i skolan, att investera i lite mark. Faktum är att den ekologiska odlingen leder till större skördar, förbättrad jord och dessutom till bättre hälsa, många är, med rätta, rädda för bekämpningsmedel eftersom de inte har råd med skyddsutrustning, berättar hon. Oroligt
Afrika är ju en till vissa delar plågad kontinent, inte minst Östafrika där Uganda ligger, gränsande till Sudan och Kenya. Inger Källander har naturligtvis också märkt av detta. - När vi åkte dit första gången hade precis konflikten i Kenya brutit ut så vi visste inte om vi skulle kunna fullfölja vårt uppdrag men det gick bra till slut. I norra Uganda, som gränsar till Sudan har det varit oroligt länge. En rebellrörelse där har härjat fruktansvärt med civilbefolkningen, rekryterat barnsoldater och bränt byar, berättar Inger som ändå sett positiva tecken. - Förut har en stor del av befolkningen i Norra Uganda bott i flyktingläger, nu börjar människor flytta tillbaks till sina byar och det är en återbyggnad på gång så vi kunde åka runt även där. Giraffer
Men allt har inte varit jobb. Inger har också tagit sig tid att uppleva landet som turist. - I januari åkte vi runt till några av de fina nationalparker som finns i Uganda. I en av dem hamnade vi mitt i en giraff-hjord på kanske 35 djur, jag älskar giraffer, utbrister Inger och skrattar. Nu är alltså Inger Källander i Uganda för tredje gången sedan nyår. Hon tycker att det här uppdraget har varit enormt spännande. - Det är så kul att uppleva vilken kraft det finns hos Ugandas befolkning. För mig är det också viktigt att se att ekologiskt jordbruk inte bara är en lyx man kan unna sig om man har råd utan även fungerar i utvecklingsländerna och bland de som har det sämst, betonar Inger. Annars skulle jag faktiskt ha problem med att stå för ekologiskt jordbruk här hemma fullt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om