På meritlistan: Ett museum och ett litet Skansen

Fredag är jubileumsdagen för Söderköpings 100-åriga hembygdsförening S:t Ragnhilds Gille. En förening som bevarat stadens storslagna historia i ett museum och gett Söderköpingsborna ett litet Skansen på Korskullen.

I en monter kan man se en modell av Storgatan på 1960-talet då mycket trafik gick här.

I en monter kan man se en modell av Storgatan på 1960-talet då mycket trafik gick här.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköping2018-05-30 05:00

– Vi är kulturbevarare, säger vice ordföranden Göran Olsson som tillsammans med Sigurd Larsson, Lars Lindh och Peter Drexel berättar föreningens sekellånga historia.

Fredagen inleds med minnesstund på S:t Laurentii kyrkogård för initiativtagaren Alric Lundberg, vars ättlingar från USA också deltar, samt för Per Anelid som haft stor betydelse för föreningen. Klockan 13 är det invigningsceremoni utanför Stadshistoriska museet på Gamla Skolgatan där det dagen till ära hissas flaggan på en ny flaggstång som fastighetsägaren kommunen lovat till jubileet.

I Vidarlokalen blir det sedan allmänt mingel och underhållning av Kulturskolans musikklasser. På kvällen jubileumsmiddag på Brunnen för inbjudna gäster, bland dem landshövding Elisabeth Nilsson samt underhållning av Small Town Singers, som återuppstår för en kväll.

De första åren handlade mest om teater och musik, men 1924 blev Korskullen föreningens hemvist och det vita huset på kullens krön, numera kafé, var första museet. Under åren flyttades gamla hus och väderkvarn hit. För några år sedan såldes husen till kommunen, men föreningen behöll dispositionsrätten till 2017. Nu ska Johan Stenberg, Korskullens Campig, hyra stugorna av kommunen.

Många minns säkert också att Gillet ägde Lilla kanalmagasinet med sommarutställningar åren 1969–2015.

År 1978 flyttades Stadshistoriska museet till Gamla Skolgatan i huset som från 1500-talet till mitten av 1800-talet var skola, senare ålderdomshem och bibliotek. Innanför väggarna kan man få se allt från flintyxor till nyare miljöer i modeller byggda av intendenten Lars Lindh, som 1960-talets Storgatan. Här ordnas årligen temautställningar och den 22 meter långa modelljärnvägen blev också en succé i vintras.

– Jag tyckte att vi skulle ha något på vintern också, säger Lars Lindh.

Föreningen har även föreläsningar, temakvällar, seminarier, resor och utflykter. Och inte minst ett gigantiskt arbete med att digitalisera foton från glasplåtar och negativ. På hemsidan finns 18 000 bilder.

Den 2 juni öppnas museet för sommaren och 6 juni mottas en fana på Skansen.

Fotnot: Mer information om föreningen finns på deras hemsida stragnhildsgille.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om