Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På mammas gata

För en månad sedan tillträdde Bengt Svenson som tillförordnad rikspolischef.Arbetet i maktens korridorer innebär inte bara allvarliga åtaganden - även innebandy står på schemat för polischeferna. Och glädjen över vinsten i fredags vet inga gränser. - Det är väl ingen som vågar gå på mig nu. Jag gjorde fem av sex mål, säger han med ett leende.

Foto:

SÖDERKÖPING2008-02-04 03:00
Det har varit utbildningar, diskussioner och mycket arbete mot politikerna. I veckorna omges han av mängder av människor och möten avlöser varandra varje timme. - Hela dagarna är fullständigt inrutade. Då är det skönt att åka ner till skärgården och hämta kraft, berättar han. Vi träffar Bengt Svenson på ett café i Söderköping. Det har gått exakt en månad sedan han av justitieminister Beatrice Ask blev utsedd att ta över efter Stefan Strömberg. Men det är bara för en tid, tills en ny rikspolischef är utsedd. - Jag arbetade så nära Stefan Strömberg, att det inte kändes så svårt, men det är annorlunda att se på utifrån och sedan själv arbeta med något. - Den politiska nivå det här arbetet innebär är helt nytt, att representera polisen mot justitiedepartementet är stimulerande. Självskrivet
Han är på väg tillbaka till Stockholm, men han visar oss först runt i Söderköping, hans barndoms hemstad. Det var här han föddes och växte upp, i lägenheten ovanpå den dåvarande polisstationen. - Det var väl nästan självskrivet vad jag skulle bli, säger han och skrattar, men förklarar senare att det faktiskt blev polisen av en slump. Tingsnotarie
Från början hade han tänkt sig ett arbete som domare. Han utbildade sig till jurist i Stockholm och satt som tingsnotarie vid Tingsrätten i Norrköping. - Men när jag ville vidare till hovrätten antogs jag i Stockholm men ville inte flytta från Östergötland. Samtidigt sökte polisen efter en chefsaspirant till Norrköping och så blev det. Därefter arbetade han som intendent i Norrköping och polismästare i Östergötland. Roligast av allt, förklarar han, var arbetet som chef för ordningspolisen i Östergötland. - Det var ett arbete så nära det operativa arbetet, förklarar han och försjunker en stund i minnen. Trots att han inte har en polisutbildning bakom sig har han alltid försökt att delta i polisarbetet på fältet. - Det är oerhört viktigt att ha den kunskapen. Om man inte har den själv så ska man som chef ha någon i sin närhet som har de kunskaperna, förklarar han. Längst ut
Just insynen i det operativa arbetet tycks ligga Bengt Svenson varmt om hjärtat. Som tillförordnad rikspolischef har han haft möjlighet att fördjupa de kunskaperna. Han har besökt flera viktiga organisationer inom polisen och träffat de som arbetar längst ut. - Det är nog det som varit roligast tillsammans med ledarskapsutbildningar, säger han men ändrar sig några sekunder senare. - Det absolut roligaste hittills var innebandymatchen i fredags. Mitt lag vann med sex mål mot tre och jag gjorde fem av målen och passade fram till det sjätte. Det är väl ingen som vågar stoppa mig nu när jag är rikspolischef, skrattar han och tillägger. - Alla bollar på Bengt. 1900-talskonst
Idrott är ett av hans stora intressen, men han har också andra. 1900-talskonst är ett annat, men störst är nog sommarstugan i den östgötska skärgården. Dit åker han med jämna mellanrum för att hämta kraft. - Från påsken och framåt åker vi hit ner varje helg. Det är nog behovet av att skapa och snickarbältet och hammaren som drar. Men också tystheten. Den där känslan när man stannar motorn och kliver ur bilen. Absolut stillhet. Jag tycker om storstadslivet, men jag kommer nog tillbaka permanent, antingen till Norrköping eller också Söderköping.
…organiserad brottslighet och de kriminella mc-gängens utbredning. - För att bekämpa den organiserade brottsligheten behöver vi veta mer om den. Och här har en fungerande underrättelseverksamhet stor betydelse. Större samverkan, mer personal och mer resurser krävs för att komma åt det här ökande problemet.
…den senaste tidens rånvåg.
- Rånen har till största delen skett på små orter och jag tror att vi behöver se över varför det har varit så. Har de inte lika god säkerhet där? - I någon mån påminner det här om det som föregick rånet i Kisa, det som kallas Malexanderärendet. Det var väldigt många rån då också. Och det får inte bli så ännu en gång. Vi måste se till att det inte ska bli någon vinning på att begå brott. …polisens arbete. - Polisen totalt sett gör ett mycket bra jobb om man jämför med andra länder. På vissa områden och i det enskilda mötet kan vi bli bättre. Vi måste dessutom samlas runt ett gemensamt uppdrag som inte tolkas olika beroende på var i landet man är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om