Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter Drothems själ

Bara ett stenkast från Rådhustorget ligger de kanske mest pittoreska och speciella miljöerna i hela Söderköping. Folkbladet har gått runt i Drothemskvarteret tillsammans med några sakkunniga för att öka vår kunskap om en bortglömd pärla.

Förutom gamla stenväggar kan man här i källaren hitta saftiga exemplar av grottspindel (Meta menardi, även kallad källarspindel), Rolf Larsson, husägare, låter sig inte hindras.

Förutom gamla stenväggar kan man här i källaren hitta saftiga exemplar av grottspindel (Meta menardi, även kallad källarspindel), Rolf Larsson, husägare, låter sig inte hindras.

Foto: Titti Olovsson

SÖDERKÖPING2011-08-13 03:00

Det ligger på norra sidan av E 22 där man passerar ån. Det lilla Drothemskvarteret innanför Linköpingsgatan och Drothemsgatan.

Vi vandrar in i Trångsundsgränd tillsammans med arkeolog Mats Magnusson, Östergötlands länsmuseum; Monica Stangel Löfvall från kulturkontoret samt husägaren i området Rolf Larsson. Det dröjer inte länge förrän Mats Magnusson visar var murarna från ett gammalt franciskanerkloster ligger gömda.

- Här hittade vi yttermuren till klostret som instiftades 1235, berättar Mats och visar hur klostret låg, just där nu en mängd hus står.

Ska man vara noga ska det heta konvent och inte kloster.

- Klostren var slutna medan konventen var mer öppna för människor, säger Monica och tillägger att detta konvent var det första på fastlandet i Sverige.

På området har kroppar hittats men det är inte bara konventet som begravt folk. Även hospitalet med rötter från 1200-talet har begravt fattiga i området. De äldsta fynden av gravar kan dateras till 1000-talet.

Det man slås av är småskaligheten på husen. De är smala, låga; innergårdarna är ihoptryckta och intima. Och överallt växer stockrosor.

- En del av husen är hitflyttade, andra är kvar från hospitalet, upplyser Monica.

Så kommer vi fram till ett litet idylliskt torg mitt i kvarteret. Här ligger Rolf Larssons hus som han håller på att renovera. Rolf visar sina två källare som ligger under fastigheten.

- Här hittade jag konserver från 1940-talet, berättar Rolf och visar sedan ett igenmurat fönster längst in i mörkret.

- Jag skulle tro att nischen i källaren är medeltida, det finns mycket intressant här i området, säger Mats Magnusson och sätter sig på torgbänken.

- Det är så rofyllt här på torget, alldeles tyst förutom bruset från ån, tillägger Rolf Larsson.

Vi fortsätter ut på Drothemsgatan där de två äldsta husen i området är belägna: "Kalle mä pipas stuga" samt Lottagården, bägge troligen 1600-talshus.

- Många tror att husen var så låga förr för att människorna var kortare men så var det inte. Det berodde snarare på att man byggde för att kunna hålla värmen, berättar Monica.

Samtliga är eniga om att Drothemskvarteret är en bortglömd pärla. Och de boende håller uppenbart med. I en skrivelse till kommunen från 2010 vill de att "turistattraktionen förbättras" och att Drothemskvarteret görs till ett litet "Söderköpings skansen". Bollen ligger alltså hos kommunen.

Vem vet, till nästa år kanske det kan bli enklare för besökare att hitta till Söderköpings gömda idyll: Drothemskvarteret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om