Det har varit en lång väg när det gäller byggplanerna i Eriksvik och delar av Brunnsparken och debattens vågor har gått höga, både vad gäller höjden på husen och upphävandet av strandskyddet vid ån. I februari i år tog kommunfullmäktige beslut om den aktuella detaljplanen för området Söderköping 3:45 (Eriksvik) men denna överklagades senare till Mark- och miljödomstolen av 16 personer.
På tisdagen kom domen och där står att läsa: "Mark- och miljödomstolen bifaller [därför] överklagandena och upphäver detaljplanen i sin helhet". I sin sammanfattning bedömer domstolen att "(...) det inte av den utredning som kommunen presenterat framgår att det funnits förutsättningar att upphäva strandskyddet i detaljplanen med stöd av 4 kap 17 § PBL." Man skriver också att "(...) det inte heller anförts att det finns särskilda skäl enligt någon annan av uppräknade punkterna i 7 kap 18 c paragrafen miljöbalken saknas lagstöd för upphävandet av strandskyddet i detaljplanen".
Dessutom skriver Mark- och miljödomstolen att man finner "(...) sammantaget att det föreligger en sådan brist i utredningen om alternativa lokaliseringsalternativ att domstolen inte anser det vara visat att det saknas möjligheter att uppföra de aktuella bostäderna utanför strandskyddat område".
När Folkbladet pratar med stadsbyggnadsförvaltningen har de ännu inte fått domen.
– Nej, därför vill jag inte kommentera detaljerna men generellt är det ju så att kommunen kan välja att överklaga den här domen till Mark- och miljööverdomstolen. Men jag kan inte kommentera hur vi tänker agera förrän jag läst domen, säger Martin Larsheim, planarkitekt.
En av de som överklagat detaljplanen är Naturskyddsföreningen i Söderköping där Björn Esping är ordförande.
– Det känns ju bra men vi har också kämpat rätt hårt med namninsamlingar och olika aktiviteter, säger Björn Esping som tillägger att Naturskyddsföeningen inte har något egenintresse i det här utan kämpar för att man tror på vikten av gröna ytor i staden.
– Men domen är lite överraskande, i alla fall för oss.
Nu hoppas han att kommunen tänker om och istället tittar på den stora "ödetomt" som ligger nedanför ägarlägenheterna på Storängen.
– Här finns närhet till busstationen, till affärer och även skog. Den ligger nu i träda, strategiskt är det bästa stället för bebyggelse.