Sommaren 2015 skedde den kanske mest dramatiska förändringen för Slätbaken, när reningsverket i Söderköping stängdes ner. Spillvattnet (så kallas avloppsvatten från tvätt, disk, bad och toaletter) från dem med kommunalt vatten går nu istället i ledning hela vägen till Norrköping. I höjd med Navestad blandas Söderköpingsbornas avloppsvatten med Norrköpingsbornas och transporteras till reningsverket i Slottshagen.
– Mellan 900 000 till en miljon kubikmeter spillvatten går årligen till Slottshagen från vår kommun. Vatten som Slätbaken slipper att ta emot. Och eftersom reningsverket i Norrköping har så mycket större kapacitet och är mer avancerat tekniskt, renas också vattnet från mer skadliga ämnen än vårt betydligt mindre reningsverk kunde göra, berättar Theres Stark på tekniska kontoret. Hon menar att satsningen varit mycket lyckad.
Också i Norrköping menar man att satsningen fungerar utmärkt. Reningsverket har en överkapacitet. Det kan ta emot spillvatten från 200 000 personekvivalenter (ett begrepp som används eftersom också företag är anslutna). Trots Söderköpings anslutning skulle ytterligare över 50 000 personekvivalenter kunna anslutas utan att reningsverket når sitt tak.
– Ja, spillvattnet från Söderköping är bara en liten del, 5,9 procent, av allt det vatten vi tar emot, berättar Johan Andreasson, enhetschef på reningsverket i Norrköping.
Och samtidigt har Bråviken, som nu är mottagare av Söderköpingsbornas renade vatten, så mycket större kapacitet att klara de föroreningar som fortfarande finns kvar också efter reningen. (Se faktarutan)
Slätbaken är nämligen en så kallad tröskelvik. Så även om djupet ibland är över 40 meter inne i viken så är det bara fyra meter vid Stegeborg, där tröskeln finns. Det innebär att omsättningen av vatten i viken är förhållandevis låg och mer föroreningar stannar kvar. Storån, som är det enda tillflödet till viken, har svårt att ensam syresätta den. Under sommaren tillför den i snitt en halv kubikmeter nytt vatten per sekund till viken medan Motala ströms genomsnittliga tillflöde till Bråviken är ungefär 90 kubikmeter per sekund.
Men det är inte gratis för kommunen att skicka spillvattnet till Norrköping. Kommunen får årligen betala mellan 3,5 och fyra miljoner kronor till Norrköping Vatten och Avfall.
– Det omfattar både den direkta kostnaden för vårt förorenade spillvatten och en ersättning för investeringar som reningsverket måste göra. För självklart måste vi vara med att betala investeringar som måste göras i de delar av anläggningen som tar emot vårt vatten, säger Theres Stark.
– Men kanske ni skulle ha råd att bygga ett nytt bättre reningsverk i Söderköping för de pengarna?– Även om det vore så kan vi aldrig få ett lika avancerat verk som renar vattnet med en sådan kvalitet eftersom volymerna är för små. Så för Slätbaken är det en större vinst att spillvattnet hamnar i Norrköping oavsett.
Reningsverket i Söderköping ligger på attraktiv mark för bostadsbyggande och diskussioner pågår redan om detta. Men först måste reningsverket avvecklas miljömässigt. Detta sker just nu under överinseende av länsstyrelsen. En oljeförorening är redan sanerad och nu återstår att vänta ut det slam som fortfarande finns kvar i sedimenteringsdammarna, dammar som finns både utomhus och inomhus i området. Först därefter kan saneringen av dem sätta igång.