Inspektionen för vård och omsorg återkallar Alminias tillstånd över hela landet att bedriva personlig assistans och hemtjänst. Beslutet påverkar Söderköping där företaget haft ett kontor sedan sommaren 2016.
Inspektionen för vård och omsorg skriver bland annat i sitt beslut att företaget och dess företrädare har uppvisat allvarliga brister avseende förvaltning av allmänna medel, arbetsgivaransvar, uppgiftsskyldighet till Försäkringskassan, seriositet vid anställningserbjudande och ekonomisk skötsamhet.
– Redan från måndag 16 maj flyttas all verksamhet över till kommunen, säger 2:e vice ordförande i socialnämnden, Åsa Dahlin (S).
Det rör sig om ett trettiotal anställda och ett stort antal brukare som påverkas av att verksamheten upphör. Åsa Dahlin är orolig för hur det ska gå att lösa överflytten.
– Jag vet att socialförvaltningen jobbar hårt med det här och att personalen erbjudits en sexmånaders visstidsanställning. Det handlar om assistans och hemtjänst, men framför allt hemtjänst. Sen kan de söka jobben igen. Men jag vet redan i dag att det är svårt att få personal och att lyckas behålla den. Brukare och anhöriga blir förstås också oroliga när det sker förändringar. Det här är inte bra för någon. Många har valt Alminia och varit nöjda och så sker det här. Det skapar stor oro, säger hon.
Enligt Åsa Dahlin har bolaget haft stora problem, trots att kunderna varit nöjda. Hon menar bland annat att Alminia har överfakturerat Söderköpings kommun.
– Man har velat ha betalt för dubbelbemanning. Men det ingick redan i avtalet. Det har också varit en process mellan bolaget och kommunen. Där har man nått en förlikning. Men jag tror att kommunen kunde ha vunnit rättsprocessen. Det var i varje fall vad jurister på SKR (Sveriges kommuner och regioner) trodde. Men det här är förstås en fråga om ideologi också. En del andra tycker att bolaget har fungerat bra. Jag tycker att det är sant när det gäller personalen och servicen till kunderna. Annars har det varit problem, säger Åsa Dahlin.
Beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten. Det har också begärts så kallad inhibition. Alltså att verkställigheten skulle skjutas upp tills beslut i själva målet har tagits. Men när det gäller inhibitionen har Högsta förvaltningsdomstolen slutligt avslagit begäran.