Orm sätter stopp för byggstart av nya E22

Byggstarten för förbifart Söderköping, nya E22, skjuts fram ytterligare till år 2024. Anledningen? En rödlistad Hasselsnok finns i området.

Hasselsnoken är en riktigt ovanlig snok!

Hasselsnoken är en riktigt ovanlig snok!

Foto: Pontus Johansson

Söderköping2020-05-16 18:00

Det är Trafikverket som meddelat Söderköpings kommun om att byggstarten av den nya förbifarten måste skjutas fram ännu en gång. Den nya sträckningen skulle börja byggas mellan åren 2022-2023, men flyttas nu alltså fram till år 2024. Eftersom den kommer att ta tre år att bygga betyder det att den kan stå klar tidigast år 2027.

Att byggstarten nu måste skjutas på framtiden igen har dock en något oväntat anledning. Det handlar nämligen om att en mycket sällsynt orm hittats i området. Det var vid inventeringar efter vägens tänkta sträckning som upptäckten gjordes att den ovanliga Hasselsnoken finns i området. Den välkamouflerade Hasselsnoken, mellan 60 och 70 centimeter lång, är upptagen på röda listan för hotade arter. Eftersom den är rödlistad måste nu en djupare inventering av dess bestånd genomföras innan man kan fortsätta med bygget.

Den planerade nya sträckningen av E22, väster om Söderköping, ska bli en mötesfri väg med tre till fyra körfält. Syftet är att skapa en bättre framkomlighet på sträckan där det ofta blir trafikstockningar. Trafikverket beskriver trafiksituationen på E22-sträckan genom Söderköping som "ohållbar". Det är särskilt på sommaren som det uppstår milslånga köer – dessutom i kombination med broöppningar och stoppsignaler. Ombyggnaden ska också göra det säkrare för alla trafikanter i området genom bland annat säkrare sidoområden.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!