Oppositionen kritisk över kommunens budget

Om allt går som planerat har Söderköpings kommunen en budget med fem miljoner kronor plus i år. Då 2017 började trodde man att överskottet skulle bli 26 miljoner kronor. Oppositionen är kritisk till att tjänstemännen styr över finanserna.

20 miljoner kronor. Det är alldels för stort belopp för att tjänstemännen ska besluta om det anser oppositionsråd Inga-Lill östlund (L).

20 miljoner kronor. Det är alldels för stort belopp för att tjänstemännen ska besluta om det anser oppositionsråd Inga-Lill östlund (L).

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-10-26 06:00

– Det är helt bedrövligt. Fem miljoner kronor är alldeles för lite för en kommun. Då finns inga pengar kvar att investera, säger oppositionsråd Inga-Lill Östlund (L).

I år har kommunens budget redovisats med tertialrapporter vilket inneburit att först nu i oktober har politikerna i kommunstyrelsen fått reda på hur ekonomin ser ut efter två tredjedelar av året. Något som man är överens om ska förändras till nästa år då man ska återgå till kvartalsrapporter igen.

– När vi får veta underskott så här sent så finns det inte stor chans för nämnderna att rätta till det innan året är slut. Det är svårt att hitta åtgärder som kan ge snabb effekt så här sent, säger Inga-Lill Östlund.

Tidigare under året har även kommunstyrelsen gått minus, något som är mycket ovanligt.

– Kommunstyrelsen ska inte ha ett minusresultat. Att det blivit så beror på att kommunen sålt tomtmark alldeles för billigt, säger Inga-Lill Östlund.

Hon syftar på mark som sålts vid Slussporten.

– Här gick kommunen back med två miljoner kronor. Det är kommunens ansvar att fixa vägar och avlopp vilket kostade betydligt mer än vad vi fick för marken, säger hon.

Att utveckla Slussporten och få fler företag till platsen är oppositionen med på.

– Men man måste ta så mycket betalt att det täcker kostnaderna. Vi politiker har ekonomiskt ansvar till skillnad från tjänstemännen. Ändå får tjänstemännen besluta om upp till tjugo miljoner kronor då det gäller köp och försäljning. Detta är vi i oppositionen kritiska till, säger Inga-Lill Östlund.

Idag har tjänstemännen på delegation, det vill säga de kan besluta om försäljning och uppköp av tomter, om priset är under 20 miljoner kronor. Detta behöver inte ha ett politiskt beslut utan politikerna informeras i efterhand.

– Vi tar beslut om detaljplaner och om mark ska säljas. Men sedan vet vi inte hur det gått förrän tjänstemännen rapporterar. Det här har vi olika syn på. Jag och flera har protesterat mot detta på fullmäktige. Det är inget misstroende mot våra tjänstemän utan bara det att vi anser att frågorna bör diskuteras politiskt innan försäljning sker. Det är vårt politiska ansvar att ta hand om ekonomin och det är Söderköpingsbornas pengar som vi hanterar, så det är vi som är valda som bör förvalta pengarna, anser Inga-Lill Östlund.

Kommunalråd Anders Bevemyr (S) poängterar att tjänstemännens delegation beslutades före hans tid som kommunalråd.

– Den diskussionen var före min tid. Men försäljningen av tomter på exempelvis Slussporten har vi gett i delegation och det var vi överens om att göra tillsammans med oppositionen. Det beslutet togs i maj och då sänkte vi priset för försäljning av tomter på området slussporten, säger Anders Bevemyr.

Regler Söderköpings kommun

I dokumentet ”Reglemente för kommunstyrelse, nämnder och beredningar” § 18 står det vilka uppgifter kommunstyrelsen har. Vad gäller köp, försäljning eller byte av fastighet så får kommunstyrelsen ansvara för detta upp till 20 miljoner kronor. Reglementet beslutades av kommunfullmäktige 2017-03-22, §29.

Samhällsbyggnadschefen har delegation enligt följande: ”Försäljning av kommunala tomter till sökande i tomtkö. Försäljning av mark för industriändamål, där antagen detaljplan finns”. Se kommunstyrelsens delegationsordning beslutad av kommunstyrelsen 2017-11-12 § 74.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om