– Vi skulle behöva fler som bor centralt för att barnen ska kunna gå kvar i sin skola, säger Sara Nilsson, familjehemsekreterare på Socialförvaltningen.
Kommunen söker fler som är intresserade av att ställa upp. Det behövs familjehem där barn eller ungdomar bor på heltid men också fler kontaktfamiljer och kontaktpersoner.
– För oss spelar det ingen roll om man är ensamstående eller en familj, om det finns barn som bor kvar hemma eller inte. Det viktiga är att de som är intresserade känner att de har tid att engagera sig och har tid över. Det handlar mer om vem du är som person och vi försöker göra en matchning så att det ska bli så bra som möjligt, säger Sara Nilsson.
När det gäller familjehem så bor barnet eller ungdomen där på heltid. Det kan vara både i hemkommunen eller i andra kommuner.
– Ibland är det bättre om barnen flyttar en bit bort från sin biologiska familj men ibland är det tvärtom. Att det är viktigt att de får bo kvar nära. Att de kan gå kvar i skolan och ha de aktiviteter de är vana vid.
Den senaste tiden har det varit många ensamkommande flyktingbarn som behövt familjehem, vilket lyckats ganska bra.
– Vi behöver alltid få nya kontakter även då vi inte har någon som är i ett akut behov. Om det passar för en familj att ta emot yngre eller äldre barn beror på hur deras livssituation ser ut.
Socialtjänsten gör en utredning av alla som är intresserade för att se om familjen anses lämplig. I den ingår registerutdrag, hembesök med intervjuer med alla i familjen med mera. Utredningen kan ta ett par månader. Sedan ingår en obligatorisk utbildning för alla vuxna.
– Om det redan finns barn i familjen så pratar vi med dem också för att höra vad de tänker och funderar på. Det handlar mycket om personlighet och vi tar även referenser, säger Sara Nilsson.
För dem som kan tänka sig att bli kontaktfamiljer handlar det om att stötta och ta emot ett barn kanske varannan helg eller då det behövs. Det finns också behov av kontaktpersoner.
– Att vara kontaktperson kan innebära att följa med på en aktivitet eller hitta på något. Det kan vara barn eller ungdomar som har svårt att ta sig för saker eller som tycker det är jobbigt med sociala kontakter. Tanken är att man träffas och gör något tillsammans som båda uppskattar.
– Att ställa upp för barn eller ungdomar kräver ett stort engagemang. Det är en stor sak för hela familjen men man får också väldigt mycket tillbaka, säger Sara Nilsson.