Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Om konsten att skriva

Författaren Susanna Alakoski besökte i torsdags Söderköping. På Nyströmska skolan berättade hon för elever om sitt författarskap och gav en del tips på vägen för de med skrivardrömmar.

Författarinnan och Augustprisvinnaren Susanna Alakoski besökte Nyströmska i torsdags för två föreläsningar för eleverna.

Författarinnan och Augustprisvinnaren Susanna Alakoski besökte Nyströmska i torsdags för två föreläsningar för eleverna.

Foto: titti olovsson

SÖDERKÖPING2009-02-14 03:00
Susanna Alakoski, född 1962 i Vasa, Finland, debuterade så sent som 2006 med romanen Svinalängorna. Det är en uppväxtskildring som, ur ett barnperspektiv, rör vid ämnen som vuxnas alkoholism och att växa upp i ett miljonprogram-område (Svinalängorna är ett öknamn på det område i Ystad där Alakoski växte upp). För denna debutroman fick hon samma år Augustpriset. Det är alltså en välrenommerad författare som på torsdagen mötte elever på Nyströmska skolan.Susanna Alakoski börjar sin föreläsning med att berätta om vad som krävs för att bli författare.- Det krävs en otrolig disciplin för att skriva en roman på kanske 400 sidor. Själv har jag försökt att bli författare sedan jag var 26 men det tog lång tid att hitta min röst.Just att hitta sin egen röst är en av grundbultarna för att bli framgångsrik. De andra Susanna Alakoski nämner är inspiration samt en stark vilja att berätta.Hon växte upp i ett miljonprogramområde i Ystad i en familj inflyttad från Finland där båda föräldrarna var arbetare.- Det fanns en känsla av att man inte var riktigt fin om man bodde där. En gång när jag var 18 och satt på tåget läste jag en dikt av Kristina Lugn som handlade om just detta och då brast jag ut i skratt, jag fick syn på mitt liv från ett annat håll och det hjälpte mig mycket.Alakoski beskriver att hon får mycket inspiration från andras texter, inte minst från just poesin. Dessutom är hon intresserad av ord rent allmänt och älskar ordböcker, hemma har hon ett 30-tal.Ett jäkla slit
Hennes föreläsning mynnar ut i några konkreta tips om man vill bli författare: lyssna, fråga gärna t ex någon släkting om deras liv och återberätta det sedan. Alltså läsa, lyssna, berätta och så en stor dos disciplin, det är vad som krävs.- Att skriva är ett jäkla slit, man måste umgås med sitt material dagligen, poängterar Alakoski.För henne själv blev en skrivarkurs på folkhögskolan Skurup avgörande. Det var första gången hon blev läst och bedömd och efter det blev skrivandet mer på allvar.Det är första gången Susanna Alakoski är i Söderköping och hon berättar för Folkbladet att hon hunnit med att gå runt och tittat på stadens kyrkor.- Det är jättefint här, det påminner lite om min uppväxtstad Ystad med mycket gammal bebyggelse och med medeltida delar.Senare på torsdagen föreläste Susanna Alakoski på Stinsen i föreläsningsserien Nyfiken på, arrangerad av Söderköpings föreläsningsförening och ABF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!