Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olycksdrabbad väg vid juletid

Jul och nyår är den farligaste tiden att ge sig ut på vägarna. Extra försiktig ska man vara om man färdas på E22 söderut från Söderköping den 22 december.

Olycksdrabbat. Kör man E22 söderut inför jul och nyår bör man ta det lugnt.

Olycksdrabbat. Kör man E22 söderut inför jul och nyår bör man ta det lugnt.

Foto: Steiner Anders

SÖDERKÖPING2014-12-19 12:30

Det är Motormännens riksförbund som har sammanställt statistik från Transportstyrelsen och Trafikverket för att kartlägga olycksrisken under jul- och nyårshelgerna. Varje år dör omkring 15 personer och 1000 skadas enligt statistik för de senaste sex åren; sedan 2008 har 99 personer avlidit i jul- och nyårs-trafiken. Värsta resdagen är 22 december och den minst farliga den 31 december.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:e december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, men i år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Men ska man endast gå på statistiken så bör man åka på julafton eller nyårsafton, då är risken minst för olyckor, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Man kan också utläsa på vilka vägar de flesta olyckorna händer. Här visar det sig att E22 mellan Söderköping och Lund är en av Sveriges mest olycksdrabbade vägar under jul- och nyår. Dock är sträckorna med mittvajer och 2+1-vägar betydligt säkrare än de där detta saknas, runt Söderköping är det mestadels vajervägar numera, värre är det i Skåne som är det mest olycksdrabbade länet.

– Singel- och mötesolyckor är de vanligaste olyckstyperna i jul- och nyårstrafiken. En effektiv åtgärd för att minska den här typen av olyckor vore om staten mötesseparerade de mest trafikintensiva vägarna. Flera av våra större vägar håller idag en alltför låg standard och skulle behöva förbättras, säger Erik Kjellin.

Enligt Trafikverket är det fem gånger så hög risk att dö på en väg utan mötesseparering med fartgränser mellan 80 och 100 kilometer i timmen. Mer än hälften av Sveriges Europavägar, omkring 345 mil, är av den typen.

– Man kan själv göra mycket för att minska riskerna för att hamna i olycka genom att använda bra vinterdäck, anpassa farten till väglaget och vara utvilad när man kör. Har man även möjlighet att välja säkra motorvägar och mötesseparerade 2+1-vägar, då har man gjort mycket för att minska sin olycksrisk, avslutar Erik Kjellin.

Motormännen ger några tips om man måste ut på vägarna: kontollera lamporna, se över torkarblad och spolarvätska, ta med bogserlina och snöskyffel, håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon samt ta pauser om du åker långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om