Det är inte meningen att det ska vara som en föreläsning. Ola Lönnqvist vill istället föra samtal, svara på frågor och väcka tankar hos Söderköpingsbor och turister.
– Jag finns här och finns till för de som är här, säger han.
Premiärkvällen var det ganska tunt med besökare. Faktiskt var det bara Folkbladets utsända och Olas hustru. Men det gjorde inte så mycket. Det går alldeles utmärkt att samtal kring historia bara tre personer också.
Ola Lönnqvist har sedan han flyttade till Söderköping för drygt 40 år sedan intresserat sig för den lokala historian och både kan mycket och engagerar sig mycket. Med ett förflutet som lärare och skolledare bollar han gärna tillbaka frågan till frågeställaren.
– Vad har du själv för tankar kring det? kan han fråga.
De tidigaste beläggen för att Söderköping var stad finns från början på 1200-talet. Och det var också under medeltiden som Söderköping hade sin storhetstid. På 1600-1700-talet blev vattenståndet så pass mycket lägre att de stora båtarna inte kom in i Söderköping. De började gå till Norrköping istället och den staden växte snabbt – lite på Söderköping bekostnad.
– Om hundra år är Söderköping större än Norrköping, säger Ola Lönnqvist halvt på skämt.
Han vill väcka tanken kring att det kan vara oväntade saker som gör att en stad plötsligt får fart och växer.
– De kanske hittar guld eller olja här, säger han med glimten i ögat.
Om historien vet vi inte allt men om framtiden ännu mindre.
Läs mer i onsdagstidningen som också finns som e-tidning