Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ola vill samtala om Söderköpings 1000 år

Varje kväll den här veckan tar Ola Lönnqvist emot historieintresserade i Stadsmuseet. Han berättar om någon frågar.

Samtal. Varje kväll den närmaste veckan kommer lokalhistorikern Ola Lönnqvist att finnas till hands för att smatal med intresserade om Söderköpings historia.

Samtal. Varje kväll den närmaste veckan kommer lokalhistorikern Ola Lönnqvist att finnas till hands för att smatal med intresserade om Söderköpings historia.

Foto: Erika Wiman

Söderköping2014-07-16 06:17

Det är inte meningen att det ska vara som en föreläsning. Ola Lönnqvist vill istället föra samtal, svara på frågor och väcka tankar hos Söderköpingsbor och turister.

– Jag finns här och finns till för de som är här, säger han.

Premiärkvällen var det ganska tunt med besökare. Faktiskt var det bara Folkbladets utsända och Olas hustru. Men det gjorde inte så mycket. Det går alldeles utmärkt att samtal kring historia bara tre personer också.

Ola Lönnqvist har sedan han flyttade till Söderköping för drygt 40 år sedan intresserat sig för den lokala historian och både kan mycket och engagerar sig mycket. Med ett förflutet som lärare och skolledare bollar han gärna tillbaka frågan till frågeställaren.

– Vad har du själv för tankar kring det? kan han fråga.

De tidigaste beläggen för att Söderköping var stad finns från början på 1200-talet. Och det var också under medeltiden som Söderköping hade sin storhetstid. På 1600-1700-talet blev vattenståndet så pass mycket lägre att de stora båtarna inte kom in i Söderköping. De började gå till Norrköping istället och den staden växte snabbt – lite på Söderköping bekostnad.

– Om hundra år är Söderköping större än Norrköping, säger Ola Lönnqvist halvt på skämt.

Han vill väcka tanken kring att det kan vara oväntade saker som gör att en stad plötsligt får fart och växer.

– De kanske hittar guld eller olja här, säger han med glimten i ögat.

Om historien vet vi inte allt men om framtiden ännu mindre.

Läs mer i onsdagstidningen som också finns som e-tidning

Det tidiga Söderköping

Den 11 juni 1965 upptäcktes en 2,4 meter hög runsten i Sankt Laurentii kyrka, i samband med en omfattande restaurering. Runstenen hade följande text: Gunnvat reste denna sten efter Torsten och Torlak, sina söner (översatt till modern svenska).

Mitt på stenen finns ett ringkors, som tyder på att Gunnvat var kristen. Gissningsvis restes stenen omkring 1025.

Detta tyder på att trakten kring Söderköping senast under 1000-talets första del var präglat av kristendomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om