Behoven visar på en ökning med tjugo procent i hemtjänsten. Det är en femtedel mer än vad politikerna räknat med förra året. Ändå började tendensen redan året innan, 2016.
– Jag önskar att jag visste vad ökningen beror på. Det är svårt att hitta en orsak men en analys är att många fler behöver mer hjälp. Det är inte så att antalet personer som ökat utan det är antalet timmar som ökar, säger Tuula Ravander (S), ordförande i socialnämnden.
Vård- och omsorgsdelen, som innehåller hemtjänst, personal på äldreboende med mera, är det område som gått mest back förra året med drygt 9,8 miljoner kronor. All personal som önskat har fått heltid. Dessutom har man tagit bort delade turer för hemtjänstpersonalen på vardagar och kvällar men inte på helger. Men reformerna har inte täckts ekonomiskt. De har inte heller lett till att vikariekostnaderna minskat, vilket man trodde skulle bli en positiv effekt.
– Det har blivit lite färre timvikarier men det har inte alls blivit den effekten som vi trodde. Eftersom det är fler heltider så får de ibland resurstid, som vi tänkt skulle gå till aktiviteter utöver det vanliga och täcka för dem som är sjuka och borta, säger Tuula Ravander.
Förhoppningen var att kunna göra det lilla extra ibland då fler jobbar heltid. En promenad eller annat som önskades. Men så har det inte blivit utan personalen har mer fått täcka upp.
– Jag vet inte varför. Vi ska göra en analys över vad resurstiden har används till. Det är olika på olika enheter och en del har lagt scheman så att det inte blir någon resurstid, säger Tuula Ravander.
Först i år får nämnden de sista pengarna, 1,5 miljoner kronor, för att täcka ökningen av heltider. Men de delade turerna har ännu inte täckts ekonomiskt. Där behövs cirka fem miljoner kronor.
– Därför måste vi ha kvar delade turer på helgerna. Jag hoppas de pengarna kommer i nästa års budget, säger Tuula Ravander.
Förra året var socialnämndens budget på totalt 255 miljoner kronor. Trots att socialnämnden fått tillskott på drygt nio miljoner kronor så har de inte lyckats hålla sin budget. Nämnden fick fem miljoner kronor extra av kommunfullmäktige i höstas och drygt fyra miljoner kronor av flyktingverksamheten. Att flyktingverksamheten fått flera miljoner över beror både på högre intäkter och minskade kostnader då bland annat har Sluss-inverksamheten avvecklats. Dessa pengar har förstärkt nämnden.
Andra kostnader som ökat är LSS-verksamheten som gått back med drygt tre miljoner kronor. Även kostnader för externa placeringar har ökat med totalt -3,5 miljon kronor.
– Det här är placeringar som vi inte kan styra över. Det är svårt att göra en prognos och beror helt enkelt på hur många som behöver placeras och vi måste många gånger placera utanför kommunen då vi inte har den kompetensen här, säger Tuula Ravander.
Hon tror inte att antalet timmar inom hemtjänst och vård ska öka lika mycket i år som tidigare.
– Vi har räknat med att det ökar men inte i lika hög takt. Jag tror inte den trenden håller, säger hon.
För i år har nämnden bara fått fem miljoner kronor mer än förra årets budget. Totalt 260 miljoner kronor för 2018. Vad man ska förändra för att lyckas hålla den budgeten är fortfarande oklart. Enligt Tuula Ravander finns det en handlingsplan för att kunna få budgeten i balans i år.