På fredagen hölls alltså ett seminarium i Söderköping med syftet att diskutera mindre kommuners arbete med kultur i samhällsutvecklingen och härvidlag användes Söderköping som ett exempel.
Rik historia
Ett 50-tal deltagare från bl a Östergötlands kommuner fanns på plats i Salong Ramunder. Först ut i talarstolen var kultursekreterare Barbro Mellqvist samt informations- och kulturchef Christina Nilsson som berättade om kommunens planer på att ge Söderköping en tydligare identitet med hjälp av sin rika historia.
- Det var omkring 2008 som vi började jobba med det mer konkret. Då kom tanken på ett Medeltidscentrum, berättade Christina Nilsson som tillade att meningen är att det ska bli ett nytt besöksmål och höja kunskapsnivån om Söderköpings storhetstid.
Men hur ska då en liten kommun som Söderköping göra för att fylla ett sådant projekt med innehåll? Det man kommit fram till är att skapa ett sorts koncept att bygga vidare på.
Ylva och Trotte
- Vi har utgått från Ylva och Trotte, två barn som levde i Söderköping 1281. Sedan bygger vi upp modellen stegvis med ett barnperspektiv, berättade Barbro Mellqvist som betonade vikten av att det hela ska bygga på forskning och vetenskaplig grund. Och en förutsättning för det hela är att man förmår engagera medborgarna i hög grad.
Man har också anlitat den inte helt okände historikern och författaren Dick Harrison för att skriva en bok om Söderköpings historia, faktiskt den första av sitt slag. Förlaget är Norstedts och den är tänkt att komma ut 2012.
Förutom detta har kommunen planer på olika aktiviteter, t ex ska man ha ett vetenskapens Tom Titt i Gamla gymnastiken, Visitor center i Kanalhamnen fortsätter och en paviljong som visar Söderköpings olika kulturlager ska placeras på Vintervadsgatan. Givetvis spelar det årliga Söderköpings Gästabud också en stor roll i planerna.
Andra talare var Bo Olls från Östsam som talade om kulturens roll i byggandet av varumärken samt Lars Jonsson som beskrev sitt arbete som projektledare för Nordisk festival för medeltida musik som har ägt rum under de senaste tre Gästabuden.
"Ren fiktion"
Om spänningen mellan grundläggande hållningar inom kulturpolitiken pratade Svante Beckman från Tema Kultur och samhälle, Linköpings universitet. Han tog bland annat upp det faktum att många historiska besöksplatser är rena fiktionen. Ett exempel som nämndes var Arn-vandringarna och ett annat High chaparall som Svante Beckman ansåg vara i samma liga.
- Ylva och Trotte har onekligen ett stort lass att bära om man ska komma upp i High chaparall-standard med 300 000 besökare per år, avslutade Svante Beckman.
Spontanturism
Sist ut var Leif Jonsson från Centrum för kommunstrategiska studier. Han har undersökt framväxten av framgångssagan Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och berättade om hur den processen hela tiden varit präglad av intressemotsättningar och att det i själva verket varit en del av framgången.
- Man ska veta att Astrid Lindgrens värld inte är resultatet av kommunala initiativ utan är sprunget ur spontanturism som började redan på 1970-talet, fastslog Leif Jonsson som personligen ifrågasatte om det verkligen är kommuners roll att driva identitetsskapande strategier.
- Kommunledningen ska främst hantera intressekonflikter som dyker upp runt sådana projekt men i grunden är det naturligtvis en ideologisk fråga.
Arbetet med Medeltidscentrum fortsätter nu med utveckling av varumärket Ylva & Trotte samt olika aktiviteter, förhoppningsvis med många engagerade medborgare med på tåget.
Arrangörer för seminariet var Centrum för kommunstrategiska studier, Tema Kultur och samhälle, bägge Linköpings universitet samt Söderköpings kommun.