Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyströmska går mot strömmen – startar frisörutbildning

Det råder brist på utbildade frisörer och branschen spår att det kommer att fortsätta så. Nu startar Nyströmska skolan i Söderköping frisörutbildning på komvuxnivå till vårterminen, och till hösten även på gymnasienivå.

Sissela Hagman, frisör och lärare på Nyströmska skolan, har fått många som hört av sig och visat intresse för komvuxutbildningen till frisör.

Sissela Hagman, frisör och lärare på Nyströmska skolan, har fått många som hört av sig och visat intresse för komvuxutbildningen till frisör.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2021-11-02 12:00

2018 gjorde Frisörföretagarna, frisörernas branschorganisation, en stor undersökning som visade att det rådde brist på utbildade frisörer i landet. Tre år senare har situationen inte förbättrats.

– Det blir svårare och svårare att hitta anställningsbar personal, och bristen kommer att fortsätta, säger Staffan Westman, vice vd på Frisörföretagarna.

Samtidigt har intresset för att utbilda sig till frisör minskat, vilket i sin tur leder till att frisörutbildningar lägger ner.

– Konstigt nog. Om man backar tio år var det svårt att komma in på frisörutbildningarna och många friskolor som ville starta frisörutbildningar. Nu är det tvärtom.

Men det här avskräcker inte Nyströmska skolan från att satsa på programmet. Sissela Hagman, frisör och blivande lärare, tror särskilt på komvuxutbildningen.

– Kommer man på efter gymnasiet att man vill bli frisör är det svårt att utbilda sig till det. Det finns bara två, tre komvuxutbildningar i landet och ingen i Östergötland, så det blir att man får köpa en utbildning, säger hon.

Att det är ett stort intresse har hon redan märkt av. 

– Vi gick ut med det i torsdags och det är redan ett tiotal personer som hört av sig och frågat när man kan ansöka.

Rektor Anders Forsberg är inte oroad över att söktrycket skulle vara lågt till gymnasieutbildningen.

– Man kommer kunna läsa alla andra ämnen tillsammans med de andra hantverksprogrammen vilket gör att det inte krävs en full klass för att vi ska starta programmet, säger han.

Att intresset generellt har minskat för frisörprogrammet tror Sissela Hagman hänger ihop med en förändring i utbildningssystemet. Sen några år tillbaka måste man jobba 2 000 timmar innan man kan göra sitt gesällprov och kalla sig färdigutbildad.

– Det innebär att man måste jobba ett par år med dåligt betalt, innan man kan göra sitt gesällprov. Jag tror att många hoppar av under den tiden för att ta ett annat jobb i stället.

Under tiden man går frisörprogrammet, som är en lärlingsutbildning, har man 50 procent praktik på salong, och en del av de timmarna kan man tillgodogöra sig inför gesällprovet.

– Medan man går lärling hinner man få en kundkrets och bli en i gänget på salongen, då kanske man fortsätter och gör de där sista timmarna, säger Sissela Hagman.

Karta: Nyströmska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!