Det var i november 2015 som kommunens majoritet (S, M samt MP) presenterade planerna på ett koncessions- och samarbetsavtal med Bynet (dotterbolag till IP-only); detta för att Bynet skulle överta driftansvaret för kommunens fibernät. Planerna möttes av ganska stor kritik från många håll men beslut kunde tas i kommunfullmäktige den 7 december efter stora protester både fråoppositionen.
I ett tjänsteutlåtande har dock konstaterats att det ursprungliga upplägget innebär att fiberbredbandsnätet skulle överlåtas till IP-only efter att fem år passerat – ett avtal som länsstyrelsen har rekommenderat kommunen att inte ingå eftersom det råder oklarhet om detta är förenligt med bidragsreglerna.
Efter detta har utgångspunkten varit att hitta en samverkan där kommunen inte överlåter fibernätet. Det nya avtalsförslaget ska istället utgå från att kommunen tecknar ett långsiktigt avtal på 15 till 25 år. Detta ska då innefatta drift och underhåll samt utbyggnad av nytt nät på landsbygden vilket kopplas ihop med befintligt stamnät. Detta innebär att kommunen inte erhåller någon köpeskilling utan istället får en kommunikationsoperatörsersättning från IP-only när det nuvarande avtalet gått ut vilket sker 30 september 2018.
Vid kommunstyrelsemötet den 16 februari gavs kommunalrådet Yvonne Persson (M) i uppdrag att teckna avtal med IP-only enligt dessa riktlinjer.
– Förhandlingar pågår mellan våra tjänstemän och IP-only och senast igår hörde jag mig för hos de ansvariga men ännu är man inte riktigt framme, berättar Yvonne Persson som ändå tror att ett avtal kommer att skrivas inom kort.
– Utgångspunkten är att hitta en lösning som båda parter är nöjda med, vi kommer att fullfölja det här.
Det är också beslutat att oppositionen ska också få insyn i avtalstexten innan påskrivandet för att kunna ge synpunkter. Men under tiden förhandlingarna pågår har IP-only fortsatt med inventeringen av behoven.
– Jag vet att de har påbörjat kontakter med byalagen för att påbörja planeringen men förutom detta är ju också problemet att det här bygger på bidrag från Jordbruksverket och här har fördelningen av pengar dragit ut på tiden vilket ju förskjuter tidsplanen för fibreringen av landsbygden, säger Yvonne Persson.
På torsdagen kom besked från Länsstyrelsen Östergötland att man tagit de första besluten om stödpengarna, elva projekt får dela på drygt 23 miljoner kronor (av en första tilldelning på totalt 100 miljoner). Dessa projekt berör dock inte Söderköpings kommun.
Länsstyrelsen skriver att man kommer att besluta om hur de resterande pengarna ska fördelas under mars och april.