Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny valrörelse för samarbetspartier

Med tydliga spelregler samt respekt. Så ska samarbetspartierna S, M samt Mp i Söderköping hantera den troliga extra valrörelsen i vår.

Samarbetsinriktade. Vare sig Mattias Ravander(S) eller Yvonne Persson(M) tror att det blir problem med ännu en valrörelse trots att man nu bildar majoritet tillsammans.

Samarbetsinriktade. Vare sig Mattias Ravander(S) eller Yvonne Persson(M) tror att det blir problem med ännu en valrörelse trots att man nu bildar majoritet tillsammans.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-12-11 14:54

Det har skapats en lite delikat situation i Söderköping i samband med den politiska turbulens som rått på riksplanet under en tid. Det slutade som bekant med att statsminister Stefan Löfven (S) utlovade ett extra val, något som han formellt inte kan utlysa förrän den 29 december. Löfven utnämnde också häromdagen Moderaterna till huvudmotståndare.

Som bekant skiljer sig förhållandena på kommunplanet radikalt mot riket på många håll och inte minst är det så i Söderköping. Här har Socialdemokraterna nyligen bildat en majoritet tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. Och plötsligt ska man i vår stå emot varandra igen i en valrörelse som man inte räknat med.

När man talar med representanter för samarbetspartierna inser man att det här är en fråga man tänkt på.

– Den kommande valrörelsen kommer att vara centralt styrd så vi blir mer som vanliga kampanjarbetare, säger Mattias Ravander, gruppledare för S som tillägger att man har berört frågan:

– Vi ska fortsätta och sätta upp spelregler för det här, det viktiga är ju att vi är noggranna med att inte göra negativa kampanjer utan framhåller respektive partiers goda sidor och visar respekt för varandra.

Liknande tongångar hörs från moderat håll.

– Det blir så klart en delikat uppgift, säger Yvonne Persson, Moderaternas gruppledare som dock inte ser så allvarligt på riskerna.

– Rikspolitiken är en sak och lokalpolitik en annan med mycket mindre ideologi, jag är inte ett dugg orolig för att det ska uppstå några problem, betonar Yvonne Persson som också framhåller vikten av att ta fram spelregler för hur en sådan här valrörelse ska skötas på ett bra sätt.

Miljöpartiets ställning i den styrande majoriteten är lite speciell som minsta parti.

– Vi var så klart lite skraja i början eftersom de andra två partierna egentligen inte behövde oss för att bilda en majoritet, säger Åza Diaz Mägi, MP:s representant som tycker att det gått väldigt bra så långt:

–Vi upptäckte att respektive partis styrkor tillförde mycket till styret, det gick väldigt smidigt.

Vad gäller den kommande valrörelsen tror inte heller Åza Diaz Mägi att det ska bli några större komplikationer.

– Den här frågan får vi ta tag i efter nyårshelgen men det viktiga är att vi inte klankar ner på varandras politik. Vi ska visa vad vi själva vill och fokuserar på vad Mp gör bra. Det här tror jag vi löser.

Majoriteten

Den 6 oktober presenterade Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet en överenskommelse om att styra Söderköpings kommun över blockgränsen under den kommande mandatperioden.

Detta skedde efter ett valresultat där Socialdemokraterna gick framåt, allianspartierna backade och SD ökade till tre mandat.

Resultatet ledde till likaläge mellan blocken 18-18 med SD som tungan på vågen.

Senast S satt i en majoritet i Söderköping var på 1950-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om