– Sjukfrånvaron har inte sjunkit i den omfattningen som vi hade önskat inom socialförvaltningen. Jag är fundersam över varför den inte kommit längre ner, säger Bärbel Elenius, personalchef i Söderköpings kommun.
Flera åtgärder har gjorts för att förbättra arbetsmiljön. Alla anställda ska få en heltidstjänst och man har sett över och förändrat scheman som personalen inte varit nöjd med.
– Vi har jobbat mycket med scheman och alla oönskade delade turer har tagits bort så vi vet inte vad sjukfrånvaron beror på. Därför väljer vi att göra en kartläggning.
Företagshälsovården är inkopplad och ska vara med och göra undersökningen.
Det är främst på socialförvaltningen men också lite på barn- och utbildningsförvaltningen, som man ser att sjukantalet är högt. Yngre kvinnors sjukfrånvaro är fortfarande hög. Främst för åldergruppen 29 år och yngre. Även de mellan 30-49 år har hög sjukfrånvaro medan de som är 50 år och äldre har en mindre sjukfrånvaro.
– Vi vet inte om det beror på något på jobbet eller livet i stort. Många kvinnor har fortfarande huvudansvaret hemma verkar det som. Samtidigt har arbetet inom hemtjänsten förändrats totalt och ett tag märkte vi att flera äldre valde att sluta på grund av det, säger Bärbel Elenius.
– Arbetet i dag är inte alls som förr. Nu är det mer hemsjukvård och mer avancerad sjukvård i jämförelse mot hur det var förr.
I höst ska alla inom vård- och omsorgsförvaltningen ha fått heltidstjänster. De som vill kan sedan välja att gå ner i tjänstegrad och arbeta deltid.
– Vi ska vara generösa mot dem som vill jobba mindre. En del säger att de inte orkar jobba heltid medan andra tycker det är jobbigare att ha en deltidsanställning.
– På sikt tror jag att det blir en bättre arbetsmiljö för dem som jobbar heltid. De får ta del av allt, även de naturliga svängningarna under dagen och perioder som är lugnare. Deltidarna arbetar oftast då det är mycket att göra för det är då det behövs mer folk men då känner de inte av de lugnare perioderna.
Många pensionärer väljer att komma tillbaka och jobba inom hemtjänsten då de behövs.
– Det är dem vi lutar oss mot. De kan jobbet och kan gå direkt in och jobba. De tycker det är roligt att komma tillbaka som vikarier för då kan de välja när och hur mycket de vill jobba, säger Bärbel Elenius.