I boken Kluvet Land tas åtta olika ämnen upp men som alla har en gemensam nämnare - klyftan mellan landsbygd och stad. Bokens redaktör Anders Bockgård från Valdemarsvik hade från början tänkt sig en bok som endast skulle ta upp medieklimatet i Sverige och hur media behandlar landsbygden. Efter att ha läst en antologi ändrade han sig och ville, som han själv uttrycker det, ha med ett gäng. På femton minuter hade han fått ihop sju stycken andra författare som tillsammans har jobbat med boken sedan strax innan jul.
Fyra av författarna kommer från Östergötland. Karl Danielsson från Norrköping har 30 års erfarenhet som lantbruksmäklare. I boken skriver han om vargjakten ur olika perspektiv.
– Jag har alltid intresserat mig för landsbygden och debatten om glesbygden kontra staden. Vi har en enorm urbanisering i Sverige, kanske den snabbaste i världen. Vi står inför stora utmaningar att få landsbygden att leva.
I boken tar Danielsson upp vargfrågan.
– Eftersom jag är jägare är jag mycket intresserad av debatten om vargjakten. Idag är det livsfarligt att prata om vargjakt i media, det är en hård ton. Många gör det enkelt för sig och säger att vargen är en konkurrent till jägarens intressen när den i själva verket är en konkurrent till en levande landsbygd.
Annelie Sjöberg från Söderköping arbetar som lärare. I sitt avsnitt tar hon upp feminismens historia och kritik mot dagens feminism som hon upplever har lite med jämställdhet att göra.
– Från början var jag inte intresserad av feminism men sedan började jag märka av en rå och polariserad ton i debatterna. Det är få kvinnor som känner igen sig i den debatten. Jag började undra, har jag varit förtryckt hela mitt liv utan att märka det?
I Staffan Danielssons avsnitt delar han bland annat med sig av minnen från sina strider med LRF och i riksdagen och om Centerpartiets idéprogram.
Lars-Håkan Halldin från Eksjö, tidigare lantbruksdirektör i Sparbankerna, skriver om Sverigedemokraterna och deras väljare och gör en analys av dessa.
– Från början tyckte jag att SD var något katten släpat in. Efter att ha intervjuat väljare upptäckte jag att de hade en samlad syn på bland annat globaliseringen. En gemensam åsikt är att makten flyttar från oss och ut i EU. Jag konstaterar i mitt avsnitt att SD är här för att stanna, inget annat parti överlever så många skandaler.
– Hittills har reaktionerna varit mestadels positiva. Det är ett mer uppskruvat tonläge idag och jag förväntar mig att radikala debattörer kommer reagera starkt och såga allt, säger Lars-Håkan Halldin.