Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu laddar dom för ännu ett gästabud

Medeltiden står för dörren. I alla fall bildligt talat, på fredag drar nämligen årets version av Söderköpings gästabud igång.

Robert Wallman, Tobias Hanell, Kajsa Nilsson, Elin Westerlund och Korp Wallman vid S:t Laurentii kyrka som kommer att stå som en mäktig kuliss under gästabudet i helgen.

Robert Wallman, Tobias Hanell, Kajsa Nilsson, Elin Westerlund och Korp Wallman vid S:t Laurentii kyrka som kommer att stå som en mäktig kuliss under gästabudet i helgen.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-08-23 14:00

Det är nu 17:e året som Söderköping förvandlas till en plats vigd åt en annan historisk tid. Mellan den 25 och 27 augusti kommer många särkar, klädnader och snabelskor att synas på gatorna.

Vi träffar projektledaren Korp Wallman och Robert Wallman samt mångåriga volontärerna Kajsa Nilsson, Elin Westerlund och Tobias Hanell i S:t Laurentii kyrkpark – som vanligt kommer marknaden att vara belägen här. Omkring 50 knallar kommer att finnas på plats och kvalitetskraven är som vanligt högt ställda.

undefined
Robert Wallman, Tobias Hanell, Kajsa Nilsson, Elin Westerlund och Korp Wallman vid S:t Laurentii kyrka som kommer att stå som en mäktig kuliss under gästabudet i helgen.

När det gäller säkerheten sköts det som tidigare år.

– Vi kör alltid säkerhetsmöten där vi går igenom arrangemanget med ordningsvakterna och planerar när väktare ska avlösa dom, när polis kommer att vara på plats och sådant, berättar Robert Wallman.

– Men det här brukar vara bland de lugnaste helgerna under året.

Kajsa Nilsson och Elin Westerlund är områdesrepresentanter för Brunnsparken.

– Framförallt är det en medeltidscamping där och i år har vi snäppet fler sällskap som bokat tältplats än förra året. Vi nischar oss mer mot barn, det blir till exempel tipspromenad och vi har ett sällskap som har provapå-aktiviteter med historiska barnlekar, berättar Kajsa Nilsson som tillägger att det bland annat också blir workshops och öppen scen.

I Brunnsparken ligger arenan där eldshower och riddarspel kommer att äga rum, den sköts av gycklargruppen Trix och Arbogariddarna som också står för uppträdandena.

undefined
Kyrkparken intill mäktiga S:t Laurentii kyrka kommer som vanligt att vara centrum för marknaden.

Några nyheter blir det i år. Exempelvis flyttas matserveringen från Hagatorget till Rådhustorget.

– I år är det fyra matknallar, det kommer att bli jättefint. Hagatorget blir istället ett aktivitetstorg, där kommer Norrköpings cirkus och varieté att finnas med provapå-cirkus, förklarar Korp Wallman.

Kommunen finns också med: Bland annat kommer de att genomföra guidade vandringar och på Hagatorget kommer Mika Liffner och Lovisa Lesse att ha Skapande verkstad för barn.

Gästabudet öppnar på fredag förmiddag men invigningen sker först på kvällen.

– Det blir en väldigt spektakulärt invigning där magikern Arkadia kommer att hänga upp och ner och göra en utbrytning, säger Korp.

För att det här ska gå att genomföra är naturligtvis volontärer helt nödvändiga – i år är de cirka 45 stycken. För Tobias Hanell är det självklart att ställa upp:

– Jag tycker om det här livet när man smälter in i vikinga- och medeltid och hela staden ändrar karaktär.

undefined
Tobias Hanell, Kajsa Nilsson och Elin Westerlund är alla volontärer på Gästabudet sedan många år tillbaka, en roll de trivs med.

Kajsa Nilsson menar att nyttan går åt båda hållen.

– Det vore svårt att arrangera Gästabudet utan volontärer men samtidigt får volontärerna ett grymt utbyte av varandra och har väldigt kul, säger Kajsa och Elin håller med:

– Många av oss har också jobbat med det här i många år så vi är väldigt synkade med varandra.

Korp Wallman framhåller att om någon vill och kan bidra med något i stort som smått kan man höra av sig. 

– Jag vill också nämna våra välgörare som ser till att vi får pengar och hjälp att genomföra det här. Det kan handla om sponsring från företagar eller att någon lånar ut saker, allas insats är viktig.

undefined
Korp Wallman tog det ursprungliga initiativet till Gästabudet för 17 år sedan och är fortfarande lika driven,

I tider med inflation och höga räntor gör man vad man kan för att jaga kostnader.

– Vi har inte bantat själva Gästabudets utförande, det kommer inte att märkas. Däremot vänder vi på varje krona, förklarar Korp Wallman som har ägnat många timmar åt att planera för detta evenemang redan innan det dragit igång.

– Det är ett jäkla jobb och arbetet med nästa års Gästabud har redan börjat, säger Korp Wallman glatt.

Fullständigt program finns på Gästabudets hemsida.

Söderköpings gästabud

Drivs av föreningen Söderköpings Gästabud ekonomisk förening.

Medlemmar är Söderköpings kommun, Stadskärnan i Söderköping, Svenska kyrkan Söderköping S:t Anna församling, Riksteatern Söderköping samt företaget Korps. 

Föreningens styrelse tar alla strategiska beslut och är också en arbetande styrelse. Merparten av arbetet sker i arbetsgrupper där många volontärer ingår.

Söderköpings gästabud startade 2006 och har utvecklats till att bli Sveriges näst största medeltidsevenemang.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!