– Tack vare sammanslagningen med miljökontoret i Valdemarsvik har vi nu fått de resurser som behövs för att vi ska kunna arbeta mer systematiskt och inventera de enskilda avloppen i kommunen. Hittills har vi mera fått göra brandkårsutryckning, när grannar klagat eller våra slamtömmare noterat att avloppet är dåligt. Alla enskilda avlopp är ju inte dåliga, men vi behöver hitta dem som är det för att skydda våra vatten, säger miljöskyddsinspektör Elin Asklöf.
Kommunen har beräknat att det finns lite drygt 3500 enskilda avlopp. Man började att inventera så smått redan 2015 men kom igång på allvar under 2016. Av de 336 avlopp som undersöktes då visade sig hela 89 vara så undermåliga att ägaren fick ett år på sig att åtgärda bristerna. Annars hotades de av förbud och vite.
Kommunen har rätt att vara tuff. Det är nämligen olagligt att släppa ut avloppsvatten från toaletter, disk och bad utan ordentlig rening, eftersom vatten är en gemensam resurs som alla ska kunna använda utan att riskera hälsan.
Ordentlig rening innebär att man minska ska ha en fungerande slamavskiljare med efterföljande rening, (till exempel markbädd eller infiltration, innan vattnet får släppas ut i närmsta vattendrag.
Nu är tidsfristen för fastighetsägarna som fick grava anmärkningar förra året på väg att löpa ut och Elin Asklöf kan konstatera att i princip alla har åtgärdat sitt avlopp och fått det godkänt. 102 stycken avlopp var inte heller tillräckligt bra men inspektörerna gjorde bedömningen att de kunde få två år på sig att åtgärda bristerna.
– Flera av dem som fick två år har också hunnit åtgärda bristerna. Det känns som att medvetenheten om vilka krav som ställs har ökat. Vi har mötts av förståelse och intresse trots att åtgärderna innebär stora utgifter för den enskilda fastighetsägaren, säger Elin Asklöf.
Att åtgärda ett avlopp kan kosta allt mellan 60 000 och 120 000 beroende på i vilket skick det är från början.
Inför miljöskyddsinspektörernas besök på plats har samtliga fastighetsägare, som ingått i inventeringen, fått en enkät att fylla i där de själva fick bedöma hur deras avlopp fungerar. Det innebar att 59 personer direkt insåg att avloppet borde underkännas. Elin Asklöf tror att enkäten hjälpt till att skapa förståelse för att åtgärder måste vidtas.
I förlängningen kommer också ett stort antal enskilda avlopp försvinna och fastigheterna få kommunalt vatten och avlopp. Så parallellt med avloppsinventeringen håller en långsiktigt vatten- och avloppsplan på att tas fram, som beräknas vara klar vid halvårsskiftet nästa år. Planen kommer att ta fram underlag för områden som är i behov av kommunalt VA. Mallen som används tar då hänsyn till antal hushåll, status på de omgivande sjöarna och vattendragen, vilka tekniska lösningar som är möjliga och om området i övrigt är föremål för framtida utbyggnadsplaner.