I går togs första spadtaget för Vikingavallens idrottsplats. Anläggningen ska byggas om till en ny och modern sport- och fritidsanläggning med konstfrusen isbana, servicehus med omklädningsrum, två 5-mannaplaner för fotboll och även två 11-mannaplaner för fotboll varav en konstgräsplan.
– Det är en glädje att vi kommit så här långt. Jag vet att det är efterlängtat hos Söderköpingsborna, säger Lars Regnander (M), ordförande i Servicenämnden.
Nu inleds den första etappen med en konstfrusen isbana samtidigt som man börjar med markanläggningen för de två 5-mannaplanerna. Enligt planerna ska isbanan vara färdig den 15 januari.
– Till vintern hoppas vi att alla ska kunna åka skridskor här när de vill, säger Marie Landh, verksamhetsansvarig.
Isbanan ska vara 60 gånger 20 meter stor och anläggs på samma plats där man brukar spola för skridskois. Det blir en sarg kring banan och ett stort öppet avbytarbås med bänkar. En kylanläggning byggs i närheten och byggtiden beräknas till cirka tre månader.
Under våren ska de första fotbollsplanerna och servicehuset byggas. Även en ny entré planeras. Den första etappen av projektet beräknas kosta omkring 12 miljoner kronor.
Parallellt bygger kommunen tillsammans med Trafikverket en ny gång- och cykelväg från Margaretagatan till Ringvägen samt en ny stor cykelparkering. Detta ska vara klart till årsskiftet och kostar omkring 1,5 miljon kronor.
– Det är för att höja trafiksäkerheten och göra det lättare att cykla hit, säger Lars Regnander.
Projektet är stort och delas upp i tre etapper med en totalbudget på cirka 33 miljoner kronor. Lars Regnander tror att det kan ta upp till fem år innan allt är klart. Dessutom kan det behövas mer finansiering. Det finns risk att slutsumman hamnar på ett högre belopp, omkring 40 miljoner kronor, tror Lars Regnander.
Den andra etappen i projektet, ska upphandlas nu, och handlar om en konstgräsplan som är en av två 11-mannaplaner. Vid huvudplanen ska även en läktare byggas. Samtidigt planeras för en satsning på friidrottsytor med bland annat fyra löparbanor på 400 meter.
– Vi satsar på att ha en anläggning som håller kraven så att man kan tävla här, säger Rickard Bardun, förvaltningschef Serviceförvaltningen.
Det är inte helt klart vad den tredje etappen ska innehålla. Från skolorna finns önskemål om fler omklädningsrum.